Mugcake uit de magnetron

mugcake

Met alles wat hip is loop ik eigenlijk altijd jaren achter. Ik ben niet zo’n meeloper en negeer sommige trends bewust. Maar soms blijkt dat een misser te zijn, zoals met deze mugcake uit de magnetron.

Okee, heel eerlijk heb ik een paar jaar geleden al eens een mugcake geprobeerd. Maar dat was er zo één van Dr. Oetker. Bleegh, die was niet te eten! Droge, over de top gezoete kledder was het. En toen was ik nog best van zoet.

Oven of magnetron

Sinds ik op Instagram rondhang (ook zo’n trend die ik net iets te lang heb genegeerd) zie ik regelmatig mugcakes voorbij komen. Zowel uit de oven als uit de magnetron. Ja, okee, maar uit de oven is het eigenlijk gewoon een havermouttaartje zoals ik ze vaker maak, maar dan in een mok.

Nee, doe mij dan maar het gemak van de magnetron. Mijn ontbijttaartjes uit de oven zijn veel te lekker, die ga ik niet in zo’n klein kopje proppen. En ze moeten even in de oven en tijd hebben we nu eenmaal niet hè ’s morgens.

Ontploffende mugcakes

Ik moet wel zeggen. Ik ben qua koken niet zo’n fan van de magnetron. Eigenlijk warmen wij alleen de flesjes er in op voor onze baby. Niet dat ik zo’n type ben van: ooooh, straling, gevaarlijk, blabla. Nee, ik vind dat eten uit de magnetron altijd net ff wat te nattig is ofzo, of te heet, of te klef. Nou ja, ik ben geen fan.

Daarbij vind ik de magnetron ook eng. Serieus, bij het proberen van deze mugcake stond het zweet me toch wel even op de rug. Dadelijk klapt de hele bende uit elkaar. Ik stond door het ruitje te gluren (voor zover dat kon door die gaatjes en al het stoom) en zag mijn beslag boven het kopje uit blobben. Als dat maar goed gaat… En ja hoor, dat ging het. En wonderbaarlijk genoeg: het was nog lekker ook!

Wat gaat erin (2 kleine mugcakes*):

Cakes:

  • 1 banaan
  • 2 theelepels cacao
  • 2 theelepels fijngehakte pistachenootjes
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • 2 eetlepels havermout
  • 1 ei
  • optioneel: theelepel honing (maar het is door de banaan al mierzoet)

Topping:

  • 1 blokje geraspte witte chocola
  • 1 theelepel fijngehakte pistachenootjes
  • 2 frambozen

Hoe maak je het:

Prak de banaan in een kommetje. Meng daar het ei goed doorheen en roer vervolgens de havermout, kokosrasp en pistachenootjes erdoor. Zorg dat alles goed gemengd is en giet het dan in twee kopjes. Voeg in beide kopjes 1 theelepel cacao toe en roer door. Je kunt dit ook al eerder toevoegen, dan krijg je alleen geen gemarmerd effect. Zet de kopjes voor circa 3,5 minuut in de magnetron op 1000 watt. Haal de kopjes voorzichtig uit de magnetron, want heet! En stort ze ondersteboven op een bord. Garneer met de toppings zoals beschreven of met extra fruit, kokos, pure chocolade, kwark…. wat je lekker vindt!

*Ik gebruik van die Ikea kopjes, jeweetwel die zo goed onder een Senseo apparaat passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.