Havermout met gepofte appel

havermout met gepofte appel

Inmiddels is havermout wel van zijn stoffige imago af. Werd je vroeger nog voor gek verklaard als je een bordje havermout at, tegenwoordig word je voor gek verklaard als je géén bordje havermout eet. Hoe dan ook. Ik ben er al sinds mijn jeugd dol op en eet het nog altijd het liefst als pap. Maar ook daar kun je veel kanten mee uit. Met gepofte appel bijvoorbeeld.

Op Instagram en Pinterest vallen de healthy foodbloggers over elkaar heen om zoveel mogelijk recepten te presenteren met havermoutpap. Met chocola, kokos, banaan, perzik… Je kunt het niet bedenken of iemand heeft het wel door de pap gedraaid.

Op zich houd ik er wel van om verschillende smaken te combineren met de havermoutpap. Is ook prima te doen, want het goedje leent zich daar uitstekend voor. Maar met appel en kaneel blijft het wat mij betreft toch het allerlekkerst. Hmmm, die geur alleen al!

Ik heb al eens appel en kaneel gebakken en door de havermout geroerd. Ook mengde ik de appel-kaneel combinatie al eens door overnight oats. Vandaag deed ik het eens anders: appel uit de oven. Gepofte appel welteverstaan. Heerlijk warm en zacht doch met een fijne bite. Echt, probeer het eens. Ideaal voor een regenachtige zondagochtend!

Havermout met gebakken appel, noten en chocola
Havermout met gebakken kaneelappel, rozijnen en pecannoten

Wat gaat erin (2 pers):

  • 2 appels (ik heb graag zoetzuur zoals Jazz)
  • 25 gram gemengde, ongezouten noten
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 50 gram havermout
  • 250 ml melk
  • scheutje zonnebloemolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een ovenschaal klaar en leg twee vellen aluminiumfolie klaar om de appels mee in te pakken.

Was de appels en snijd het kapje eraf. Haal met een appelboor het klokhuis eruit. Vet het vruchtvlees (niet de schil) lichtjes in met olie. Hak de noten en meng in een kommetje met de rozijnen, het kaneel en een theelepel olie.

Zet de appels op het aluminiumfolie en vul ze met de helft van het notenmengsel. Prik een kruidnagel in het vruchtvlees en zet het kapje weer op de appels. Pak de appels goed in het folie en zet de twee pakketjes in de ovenschaal. Schuif deze in de oven voor 30-45 minuten. Haal ze hierna uit de oven en laat ze nog even staan in het folie.

Verwarm ondertussen in een pannetje de melk samen met de havermout. Roer goed door tot het kookt. Zet het vuur lager en laat nog een minuutje koken. Zet daarna het vuur uit en blijf de havermout roeren tot het goed is ingedikt. Bak in een koekenpan het overgebleven notenmengsel even kort aan op laag vuur.

Pak de appels uit en verwijder de kruidnagel. Om ze leuk te serveren zet je ze in een diep bord en giet je de havermout er omheen. Strooi het notenmengsel over de havermout.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.