Kardemom room

kardemomroom

Ik ben altijd wel in voor het uitproberen van nieuwe smaakcombinaties en recepten. Laatst zat ik een tijdschrift te lezen waar men een toetje maakte met kardemom room. Hmm, dat klinkt lekker! Daar moest ik mee aan de slag!

Altijd als ik mijn potje kardemom openmaak moet ik denken aan de sauna. Door het vleugje eucalyptus heeft het een zelfde geur als bepaalde etherische oliën die vaak worden gebruikt in een sauna. Die geurherkenning is sowieso al een feest, maar kardemom is ook een hele fijne smaakmaker.

Familie van gember

Kardemom behoort net als gember tot de Zingiberaceae familie en groeit in Zuidoost-Azië. Kardemom heeft een unieke, zacht citroenachtige, kruidige doch zoete smaak. De smaak is een beetje pikant. De aroma’s van deze specerij geuren heerlijk fris en zoet tegelijk. Kardemom verfrist en accentueert de smaak van een gerecht.

Het kan kan zowel in hartige als in zoete gerechten gebruikt worden.Zo geeft het een pikante frisheid aan stoofpotjes. Zoete desserts en taarten krijgen er een warme, intense smaak van. En het bezorgt kruidige rijstgerechten een verfijnd citrusaroma.

Kardemom wordt vaak in Indiase curry’s of rijstgerechten gebruikt. In Nederland wordt de specerij veel gebruikt in gebak en koekjes. Het is ook veel vinden in kruidenmengsels, zoals speculaaskruiden, koekkruiden of garam masala. In Scandinavië wordt het in brood gebruikt. In Amerika vind je de specerij onder andere in appeltaart en in Arabische landen gebruiken ze het onder andere als smaakmaker in de koffie.

Het citroenachtige karakter past goed bij bereidingen met fruit zoals appel, peer en vooral sinaasappel. Ook matcht de smaak goed met koffie, koriander, kip, dadels en… chocola! Jum!

Peulen

Je kunt kardemom als peulen kopen. Hieruit haal je de zaden die je kunt roosteren en vervolgens kneuzen met een vijzel. Ook kun je de peulen in zijn geheel gebruiken in bijvoorbeeld een stoofgerecht. Ik gebruik echter altijd kardemom poeder. Eén theelepel kardemom poeder staat ongeveer gelijk aan de zaden van zes peulen.

Kardemom zaden hebben ook medicinale eigenschappen. Zo helpen ze tegen maagzuur, slechte adem en helpen ze de bloedcirculatie verbeteren.

Veel recepten voor kardemom room zijn op basis van mascarpone of ongezoete slagroom. Je kunt ook crème fraiche of kwark gebruiken, dat maakt het iets frisser. Ik gebruikte in dit recept ongezoete slagroom.

Wat gaat erin:

  • 200 ml ongeslagen, ongezoete room
  • 1 theelepel kardemom (of meer naar smaak)
  • 1 eetlepel honing
  • scheutje limoensap

Hoe maak je het:

Klop met een mixer de room lobbig tot stevig. Meng de kardemom, honing en het limoensap er door. Proef even of de kardemom genoeg smaak geeft. Ik vind het het lekkerst als je een subtiele hint proeft.

Gebruik de kardemom room in combinatie met bijvoorbeeld rood fruit. Ik topte er mijn aardbei-frambooscrumble mee af. Paar gehakte pistachenootjes of pure chocolade eroverheen en smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.