Kersen crumble

kersencrumble

Kruimeldeegjes zijn al jaren een favoriet van mij. Als ik vroeger appeltaart bakte deed ik dat liever met een kruimellaagje dan met zo’n rastervorm (waar ik altijd te weinig deeg voor had!) Ik bak geen appeltaarten meer maar ik maak nog wel graag crumbles. Super easy, lekker en zonder suiker!

Ik ben, naast kruimeldeeg, gek op kersen! Zodra ze in het seizoen zijn is het één groot smulfestijn! Er zijn zure kersen, maar voor deze crumble moet je de zoete hebben. Perfect om mee te bakken.

Kersen zijn kleine, ronde steenvruchten. De kleur kan variëren van geel en rood tot bijna paarsrood. Afhankelijk van het ras, is het vruchtvlees zacht of stevig. De kleur van het vruchtvlees komt overeen met de kleur van de schil. Kersen behoren tot steenvruchten. Dit fruit bestaat over het algemeen uit een schil, vruchtvlees en een harde pit. Oorspronkelijk stamt de zoete kers uit Zuidoost-Europa en West-Azië. Veel kersen komen tegenwoordig uit Griekenland, maar Nederlandse kersen worden vooral in de Betuwe geteeld.

Kersen zijn vanaf medio juni tot en met augustus verkrijgbaar uit Nederland. En natuurlijk zijn dat de allerlekkerste! Zijn ze niet in het seizoen, gebruik dan gewoon lekker een doosje diepvrieskersen. Deed ik ook voor deze kersencrumble. Scheelt je ook een hoop werk met ontpitten.

Wat gaat erin (2 pers):

  • 250 gram ontpitte (diepvries) kersen
  • 50 gram havermeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 25 ml kokosolie of roomboter (gesmolten)
  • 15 ml ahornsiroop

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul twee kleine ovenschaaltjes met de kersen. Mix het haver- en amandelmeel met de olie/boter en de ahornsiroop tot een kruimelig deeg. Verdeel dit kruimeldeeg over de kersen. Zet de schaaltjes voor circa 15 minuten in de oven tot het kruimellaagje mooi goudbruin is.

Deze crumble is het allerlekkerst als het nog een beetje warm is. Combineer het met een beetje kwark of vanille ijs.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.