Broccoli-zalm quiche

broccoli zalm quiche

Iedereen is wel gek op taart. Nu zijn de meeste mensen vooral dol op zoete taart, ik ben ook erg gek op hartige taart. Hmmm, een lekkere quiche, ik kan het iedere dag wel eten. Het is ook weer zo’n gerecht om lekker mee te variëren. Ik hoor vaak dat een quiche niet snel op het menu staat vanwege het werk, maar dat valt reuze mee. Over het algemeen doet de oven zijn werk. Dus geen smoesjes meer, aan de quiche allemaal!

Mijn all time favorite quiche is toch wel deze Provencaalse quiche van 24Kitchen. Maar dit recept vergt wél wat werk vanwege het grillen van de groenten en het zelf maken van het deeg. Dat is overigens niet moeilijk, maar in dit recept gebruik ik lekker simpel hartige taartdeeg. Vaak wordt ook bladerdeeg gebruikt, maar daar ben ik geen fan van.

Een quiche is een hartige open taart, meestal gemaakt met een zanddeegbodem van bloem, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room. Hier worden dan vervolgens nog groenten, vlees of vis en meestal ook kaas aan toegevoegd. Quiche wordt meestal warm, maar ook wel afgekoeld opgediend. De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij spek en kaas de hoofdingrediënten vormen.  Quiche is afkomstig uit Lotharingen, wisselend een Duitse of een Franse streek. De verfranste naam is afgeleid van een woord uit de streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek).

Na dit korte rondje WikiPedia is het wel tijd om aan het bakken te gaan.

Wat gaat erin:

  • 6-8 plakken hartige taartdeeg, afhankelijk van je vorm. Ik gebruik een springvorm van 24 cm.
  • 500 gram broccoli
  • 200 gram verse of gerookte zalm (dat laatste geeft een sterkere zalm smaak)
  • 6 eieren
  • 1 rode ui
  • 100 ml crème fraiche
  • 1 eetlepel paneermeel
  • snufje peper en eventueel kruiden naar smaak

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je bakvorm lichtjes in en leg de plakjes deeg uit de vriezer.

Snijd de broccoli in roosjes en kook ca. 8 minuten voor. Hak de ui in ringen of stukjes en bak even aan. Snijd ook de zalm in stukjes. Meng in een kom de eieren met de crème fraiche en een snuf peper. Beleg de bodem en deel van de rand van je vorm met het deeg, laat de plakjes iets overlappen. Bestrooi de boden met het paneermeel zodat de bodem niet al te nat wordt. Meng de broccoli, ui en zalm bij het eimengsel en giet dit in de vorm. Bak in de oven voor circa 45 minuten totdat de quiche goudbruin en gaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.