Havermouttaart met aardbeien

havermout aardbeientaart

Bakken met havermout, ik blijf het een ding vinden. Op veel blogs wordt havermout neergezet als een geweldig ingrediënt om taartjes mee te bakken. Is het ook wel, maar de baksels zijn altijd vrij massief. Niet iets wat je je visite voorzet. Ik eet taartjes met havermout graag als ontbijt. Vandaar dat dit recept dan ook bij zowel de categorie baksels als ontbijt staat.

Dit recept voor havermouttaart met aardbeien heb ik van een andere blog. De schrijfster geeft aan dat ze als ze met kwark bakt, wel eens spreekt van cheesecake. Er is hier echter geen sprake van cheesecake of iets wat daarop lijkt, ondanks dat er kwark door zit.

Gezond?

Ook geeft zij er het label ‘gezond’ aan. Dat is een term waar ik niet gauw mee smijt. Want wat is ‘gezond’? Is dit taartje in de gezonde hoek te plaatsen door het ontbreken van geraffineerde suikers? Kan je hier een hele taart van eten zonder consequenties? Zoals ik vaker zeg: geniet met mate. Eet lekker een stukje van deze taart als ontbijt en dan niet ook nog tussendoor. Eet gerust eens een ‘echt’ taartje tussendoor, wat jij wil. Zolang je de balans maar houdt.

Maar goed, dat is mijn mening. Ik ben geen voedingsgoeroe ofzo. Ik gebruik slechts mijn gezonde verstand (is dit een slechte woordgrap of kan het wel?) Maak lekker dit taartje en geniet ervan, dat is het belangrijkste!

havermout aardbeientaart

Wat gaat erin:

  • 100 gram havermout
  • 50 gram amandelmeel (heb je dit niet, gebruik dan totaal 150 gram havermout of vervang door een ander meel)
  • 250 gram magere kwark
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels agavesiroop
  • 1 theelepel vanille extract
  • ca. 10 aardbeien
  • 1 eetlepel amandelschaafsel

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een springvorm van 18 cm en bekleed deze met bakpapier (echt doen, anders krijg je de taart amper uit de vorm).

Meng in de keukenmachine de havermout fijn tot meel. Doe de kwark in een kom en meng dit met de eieren. Voeg hierbij het havermeel, amandelmeel, vanille extract en de agavesiroop. Roer alles goed door. Haal de kroontjes van de aardbeien en leg er drie à vier apart. Snijd de rest in kleine stukjes en meng door het beslag. Giet dit vervolgens in de springvorm. Snijd de laatste aardbeien doormidden en druk half in het beslag met de buitenkant naar boven. Bestrooi het geheel met het amandelschaafsel en bak de taart voor circa 40-45 minuten in de oven. Prik er even in met een satéprikker, komt deze er droog uit en is de bovenkant mooi bruin, dan is de taart klaar. Laat even afkoelen en haal uit de vorm.

Bewaar de taart voor twee tot drie dagen afgedekt in de koelkast of vries hem in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.