Kokosmakronenkoekjes

kokosmakronen

Vroeger (yep, daar ga ik weer) haalden mijn ouders bij de koffie wel eens een pak kokosmakronen. Of eigenlijk waren het meer ringen. Maar goed, van die kleffe dingen met zo’n eetbaar papiertje eronder. Ik at altijd graag het papiertje, maar de koek zelf… mwah. Later leerde ik échte kokosmakronen eten en die waren zalig! Tijd voor een verantwoord receptje.

Ko-kos-ma-kroon (de, m, meervoud: kokosmakronen): 1. een ronde koek op kokosbasis op een stuk rond ouwel 2. iemand die zich dom of onhandig gedraagt. Eehm ja, heeft iemand dit woord ooit zoals in de tweede betekenis gebruikt? Ik heb toch echt andere benamingen voor iemand die zich dom of onhandig gedraagt. Dus focus ik mij even op uitleg nummer 1. De koeken die ik heb gemaakt zijn een soort van rond (ik heb echt te weinig geduld om ze mooi te vormen), op basis van kokos, maar bevatten geen ouwel. Zijn het dan wel kokosmakronen? Of zijn het dan kokoskoekjes?

Honing i.p.v. suiker

Goed, kokoskoekjes, ook goed, geef het beestje een naam. Origineel maakt men kokosmakronenkoekjes met gedroogde kokos, suiker en stijfgeklopte eiwitten. Soms wordt er nog vanille aan toegevoegd. Ik heb de suiker vervangen door honing. Kun je nog steeds niet tien koeken eten, maar het is iets meer verantwoord.

Overigens, het originele originele recept bevat als hoofdingrediënt gemalen amandelen. Maar ja, dat zijn dan weer iets andere koekjes. In het Engels macaroons genoemd. Als ik daarover ga uitweiden dwalen we te ver af van het recept. Ook als ik vertel dat de Nederlandse spelling eigenlijk kokosmakron is, maar dat is redelijk ouderwets.

Inmiddels denk je: “Stop nu eens met dat gezwam, geef me het recept!” Okee, okee, hier komt het:

Wat gaat erin (ca. 8-10 koeken):

  • 150 gram kokosrasp
  • 4 eetlepels honing
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 eiwitten

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Meng in een kom de kokos, honing en vanille en roer goed door. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf en spatel dit voorzichtig door het kokosmengsel. Maak voorzichtig bolletjes met je handen of een ijslepel en leg deze op de bakplaat. Druk een beetje aan zodat alles aan elkaar plakt (per koekje). Schuif in de oven en bak circa 12-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze na het bakken goed afkoelen.

 

PS: de koekjes kunnen wat kruimelig zijn. Je kunt eventueel meer honing toevoegen om ze wat compacter te maken. Bij mij waren deze hoeveelheden precies goed. Ik heb er slechts twee bakbeurten aan besteed om dit recept te maken. Het is voor mij nog niet het ultieme recept en dus experimenteer ik vrolijk door. Tot die tijd kun je heerlijk genieten van deze koekjes, want ze smaken echt perfect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.