Crunchy granola

crunchy granola

Maak jij vaak zelf granola maar wordt het snel wat taai? Je kunt granola supercrunchy maken door heel veel honing toe te voegen, maar ik vind dat niet zo’n geweldige optie. De laatste tijd las ik steeds vaker over het toevoegen van opgeklopt eiwit. Zou het supercrunchy van worden. Ik probeerde het en… crunch crunch… heerlijk knapperig!

Inmiddels lukte het me met honing al aardig om vrij crunchy granola te krijgen. Maar, ondanks dat drie eetlepels op een hele pot te verwaarlozen zijn, het blijft een vorm van suiker. En het wordt er vrij zoet en plakkerig van. Heb ik niet altijd behoefte aan.

Mijn koffie granola werd ook heel crunchy. Ik denk door de toevoeging van vanille extract. Maar het kan ook de combinatie met koffie zijn of het feit dat ik het iets langer in de oven liet. Dan zou ik echt meerdere malen het recept moeten maken en dingen weglaten of extra toevoegen. Zo ver was ik nog niet.

Maar goed, eiwit dus. Je kunt lekker kliederen met het scheiden van een ei, of je neemt eiwit van 2Chicks. Zij betalen mij niet om dit op te schrijven, maar ik vind het wel verrekte handig.

Gratis tipjes!

Eiwit opklop tipjes (gewoon gratis): eiwit opkloppen doe je in een vetvrije kom. Dit doe je door hem even met afwasmiddel te wassen of met een drupje citroensap te poetsen. Ontvet ook je garde. Gebruik liefst een metalen of glazen kom, die kun je beter ontvetten. Oh, en een hoge kom, anders zit het eiwit overal! Maak gebruik van een elektrische mixer, tenzij de hele brute armspieren hebt en eeuwig geduld….  Ik gebruik de garde op mijn staafmixer. Begin op een langzame stand, als het lobbig wordt gebruik je de snelle stand. Klop tot het stijf genoeg is om de schaal op zijn kop te houden zonder dat er eiwit uit valt. Als je te lang mixt wordt het eiwit weer vloeibaar.

Gebruik je eieren? Neem deze dan liefst zo vers mogelijk en laat ze op kamertemperatuur komen (ik bewaar mijn eieren in de koelkast). Scheid ze heel voorzichtig, als er maar iets van dooier bijzit krijg je geen stijf eiwit.

Wat gaat erin:

  • 150 gram havervlokken
  • 50 gram zonnebloem- en pompoenpitten
  • 25 gram gehakte hazelnoten
  • 25 gram gehakte pistachenoten
  • 3 eetlepels eiwit of 2 eiwitten maatje m
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels agavesiroop (optioneel als je toch zoet wilt)
  • 1 theelepel vanille extract (ook optioneel)
  • snuf kaneel

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de plaat. Doe in een kom de havervlokken, pitten, noten, olie, kaneel en (optioneel) agavesiroop en/of vanille extract. Meng alles goed door elkaar. Doe het eiwit in een vetvrije kom en klop tot het stevig genoeg is om de schaal zonder lekken op zijn kop te kunnen houden. Meng het eiwit voorzichtig met het havervlokkenmengsel en verdeel alles over de bakplaat. Bak in circa 12-15 minuten goudbruin. Goed laten afkoelen en bewaren in een luchtdichte pot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.