Pindakaas granola

pindakaasgranola

Eén van de hippe eetgewoontes van dit moment is pindakaas door je ontbijt gooien. Nu ben ik zoals jullie weten superhip, maar pindakaas in mijn bakje kwark, ik kan er helemaal niks mee… Ik probeerde het op verschillende manieren: overnight oats, bananensplit, door de havermout…. maar nooit kwam dat ultieme moment van “wat is dit lekker!” Tot ik granola bakte met pindakaas… Dit was het, de perfecte combi van pindakaas en ontbijt!

Ja, natuurlijk kun je ’s ochtends ook je pindakaas gewoon op brood doen. Maar anno 2018 lijkt dat echt uit den boze. Waar Evert van Benthem in de jaren ’80 nog een dikke klodder pindakaas op zijn boterham zat weg te werken langs een ijzig Fries watertje, kan de hipster van tegenwoordig geen brood en pindakaas met elkaar te matchen. Jammer, want er gaat echt niets boven een verse (witte) boterham met dat smeuïge laagje pindasmurrie.

Lepel in de pot

Wat ik al helemáál niet begrijp is het leeglepelen van een pot pindakaas. Gewoon op de bank gaan zitten met een pot en een lepel en smikkelen maar. Bah bah bah! Maar ja, het is hip, dus doen we eraan mee. Ik niet overigens, zo hip ben ik nu ook weer niet. Ben&Jerry’s heeft ook een variant met pindakaas, zet daar je lepel eens in 🙂

Ook commercieel wordt het goed opgepikt. Waar je vroeger al blij was met stukjes noot in de pindakaas, tegenwoordig zijn smaken in als zeezout, karamel, chocola, chili en koffie niet weg te denken uit de potjes.

Pinda’s in de pindakaas

En pindakaas wordt weer gemaakt van pinda’s. Daar word ik dan wél weer heel blij van. Je staat ff wat langer te roeren omdat de olie nu eenmaal schift van de pindasmash, maar nom nom, wat is die pure pindakaas toch fijn!

Voor deze granola gebruikte ik de variant koffie zeezout van De Pindakaaswinkel. Zij hebben heel veel lekkere varianten, maar ook de 100% pindakaas van AH en de smaakjes van Mr. Kitchens zijn een waar feest!

Wat gaat erin:

  • 150 gram havervlokken
  • 100 gram gemengde noten (eventueel grof gehakt)
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 3 eetlepels pindakaas koffie zeezout (of de smaak die jij wilt)

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakpapiertje op je bakplaat. Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles goed door. Laat het een minuutje op tien intrekken en verdeel daarna het mengsel over de bakplaat. Bak in ca. 12 minuten goudbruin en krokant.

Lekker met koffiekwark, pure chocolade en rood fruit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.