Fake foodfotografie

Zit jij ook vaak te smullen van de heerlijke foodfoto’s die je voorbij ziet komen op Instagram en in tijdschriften? En heb jij ook altijd dat, als je het gerecht namaakt, het nooit is zoals op het plaatje? Of dat jouw foodfoto’s nooit zo mooi en strak worden? Ligt niet aan jou… Er is gewoon heel veel fake in de wereld van voedselfotografie.

Ik kan zelf vreselijk balen als een gerecht al half aan het uitlopen is als ik het nog moet fotograferen. Op de foto bovenaan dit blog zie je de aardbeien van de meloen afglijden omdat het eigenlijk te warm was om de kwark buiten te fotograferen… Maar ja, ik eet het voedsel dat ik fotografeer ook nog graag op.

En voor mij is het een hobby. In tijdschriften of op commerciële Instagram accounts heeft men iets te verkopen. Je koopt geen kwark die van je meloen af druipt toch? En daarom gebruiken foodfotografen trucjes, sommige heel simpel, andere zou je echt niet verwachten…

Substituten

Er wordt veel gebruik gemaakt van substituten. Zit jij te kwijlen, is het eigenlijk gewoon aardappelpuree met reuzel en kleurstof. Bah! De bekendste voorbeelden:

Hmmm, deze aardappelpuree ziet er heerlijk uit!
 1. Aardappelpuree als ijs dus
 2. Motorolie als bakvet op vlees, of als stroop op pannenkoeken
 3. Knutsellijm als melk
 4. Scheerschuim als slagroom of melkschuim
 5. Schoenpoets voor een mooie bruine korst op vlees
 6. Slaolie in plaats van bier
 7. Schuim op het bier: afwasmiddel
 8. Gekleurde wax als heerlijke saus

 

IJzeren pinnen in je hamburger

Naast substituten gebruikt men ook heel veel trucs om ervoor te zorgen dat het eten niet inzakt, uitdroogt of een doffe glans heeft. Baal jij bijvoorbeeld dat die heerlijke hamburger op het plaatje niet op je bord ligt? Wees blij, grote kans dat je dan je tanden zet in stukken karton en ijzeren pinnen. Ai!

En baal je verder ook van:

 1. Inzakkende pannenkoeken? Maak ze stevig met een vernislaagje
 2. Bubbels in je drankje die verdwijnen? Gooi een Rennie in je glas
 3. Fruit dat niet glimt? Spray het in met deodorant of haarlak
 4. Noodles en pasta die niet mooi in vorm blijven? Meng er wat glucosestroop door
 5. Stoom dat na het bakken in oven snel verdwijnt? Doe wat natte watten in de magnetron en leg ze achter je gerecht
 6. Vers gewokte garnalen die niet glimmen? Beetje olijfolie met glycerine erover smeren
 7. IJsklontjes die oplossen in je drankje? Gebruik ijsklontjes gemaakt van plastic

 

Je ziet het, foodfoto’s hangen aan elkaar van slimme truckjes om het eten er appetijtelijk uit te laten zien en jou te laten watertanden bij de prachtige foto’s. Dat hetgeen jij ziet op de foto niet eens eetbare producten zijn maakt natuurlijk niks uit. En ook al zijn de producten wel bestemd om te eten, dan nog zijn ze niet eetbaar. Zo wordt bijvoorbeeld kip of kalkoen maar half gebakken en daarna volgepropt met watten, aan elkaar gelijmd met superlijm en besmeerd met schoenpoets voor het geroosterde effect. En ook groente wordt niet of nauwelijks gekookt om vervolgens bespoten te worden met haarlak. Wil je geen voedselvergiftiging of vreselijke buikpijn krijgen, dan zou ik de fotomodellen absoluut niet eten.

Doe mij maar een cola met Rennie en plastic
Of een glas slaolie met afwasmiddel

Lekker genieten of een perfecte foto?

Naast dat het eten halfrauw is en besmeerd met van alles, zijn er ook een hoop attributen die je niet ziet, zoals de eerder genoemde pinnen en het karton. Maar foodfotografen schrikken ook niet van het gebruik van visdraad, tandenstokers, wiggetjes, omgekeerde kommetjes en hele ondiepe soepborden.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over alles wat in photoshop nog geproduceerd of weggehaald wordt…. Nee, blijf je lekkere bordje eten gewoon fotograferen en eet het daarna heerlijk op. Dan maar geen perfecte foto!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.