Kruidige granola

Het duurt niet lang meer voor ik een aparte categorie kan gaan maken voor mijn granola recepten. Steeds probeer ik weer iets nieuws uit. Ik ben gewoon gek op granola en houd van afwisseling. Deze vind je vaak al in de toevoeging van ingrediënten na het bakken, maar ook in het basisrecept valt er nog genoeg te variëren.

De meeste granola die ik maak is heerlijk zoet. Dat past het beste bij frisse kwark en rood fruit, waar ik mijn granola meestal mee eet. Maar soms is een iets kruidiger variant ook wel lekker, zeker als je dat eet met citrusfruit.

Appeltjes van oranje

En zo ging ik aan de slag met het proberen van een granola in combinatie met sinaasappelsmaak. Hmm, wat past er nu goed bij sinaasappel? Pure chocolade sowieso. Maar denk bijvoorbeeld ook aan speculaas. Hmmm ik droom al weg naar de Sinterklaas periode… Appeltjes van oranje en kruidnoten.

Nu kan ik natuurlijk heel lui koek- en speculaaskruiden door mijn granola gooien, maar hee, dan is de lol er ook snel af hè. Dus ik nam kardemom, gember en nootmuskaat als kruiden. Sinaasappel voor de sinaasappelsmaak (dat méén je, ja…). En ik had nog wat dadels voor het zoetje. Mijn granola is geen granola zonder nootjes, dus lekker pistache erbij.

Overdaad aan nootmuskaat

Okee, meng meng, in de oven. Tien minuten later rook ons huis naar nootmuskaat. En dat terwijl ik er maar een snuf van bij had gedaan. Toen het wat afgekoeld was konden we proeven. Okee, heel veel dadel en veel te aanwezige nootmuskaat. Bleegh!

Poging twee. Geen verse dadels. En zeker geen nootmuskaat. Nee, kaneel erbij, beetje dadelstroop en laat ik die pecannoten er ook maar bij doen, staat leuk.

En… jahoor, poging twee was een succes! Een beetje kruidige en frisse smaak, met geen enkele smaak die echt vreselijk overheerst. Heerlijk! Probeer het zelf eens.

Wat gaat erin:

  • 150 gram havervlokken
  • 50 gram pistachenoten
  • 50 gram pecannoten
  • 50 gram pompoen- en zonnebloempitten
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • flinke snuf kaneel
  • rasp van een halve sinaasappel (circa 1 eetlepel)
  • sap van een halve sinaasappel (circa 35 ml)
  • 1 eetlepel dadelstroop
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakpapier op je bakplaat. Meng alle ingrediënten in een kom en voeg op het laatst het sinaasappelsap toe. Roer goed oor en laat dit heel even intrekken (minuutje of 5 à 10). Verdeel dan het mengsel over de bakplaat en bak circa 13 minuten in de oven goudbruin.

Lekker in de kwark met de overige partjes sinaasappel en extra pure chocolade!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.