Havermoutkoeken met appel

appel havermoutkoeken

Als je visite krijgt is het wel zo leuk om ze iets lekkers voor te zetten bij de koffie. Maar je kent dat wel, je haalt een pak koeken in huis en uiteindelijk snaai je de rest zelf op als de visite weer weg is. Soms gooide ik uit ellende het restant gewoon weg, om maar niet in de verleiding te komen. Van deze koeken kun je gerust de rest opeten als je gasten weg zijn. Voor zover er nog over is, want ze zijn echt té lekker!

Okee, natuurlijk moet je niet echt alle overgebleven koeken opeten, want overdaad schaadt, ook bij ‘gezonde’ koeken. Ik vind de term ‘gezond’ al nooit zo goed passen bij dit soort baksels. Het blijft een tussendoortje en die heb je nou niet echt per sé nodig. Een appel of cracker volstaat ook. Maar ja, soms wil je uitpakken hè.

Ik zou nu uren kunnen zeveren over het wel of niet gezond zijn van baksels. Maar daar zal ik je niet mee vermoeien. Ga maar lekker deze koeken maken en blijf zelf gewoon bewust van wat je eet, dan komt het wel goed!

Wat gaat erin:

Bodem:

  • 150 gram havermout
  • 175 gram Medjoul dadels (ca. 9 dadels)
  • evt. 1 eetlepel honing of dadelstroop om het plakkeriger te maken (wordt wel erg zoet!)

Vulling:

  • 1 appel
  • snuf kaneel
  • 1 eetlepel gehakte noten
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 6 eetlepels (vanille) kwark

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de pitten uit de dadels en week de dadels een minuut of vijf in lauwwarm water. Doe vervolgens de dadels met de havermout in de keukenmachine en mix tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak zes koeken met behulp van een kookring (met de hand kan natuurlijk ook). Druk de koeken wat plat en vorm in het midden een kommetje. Zet de bakplaat voor 10 minuten in de oven. Laat na het bakken goed afkoelen.

Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes (schillen hoeft niet). Doe in een pannetje en giet er wat water bij zodat de appel net onder water staat. Kook in circa 10 minuten zacht. Giet de appelstukjes af in een vergiet en druk het water er goed uit. Eventueel kun je de appel nog iets fijner maken in de keukenmachine, maar let op dat het geen moes wordt! Laat het afkoelen tot lauwwarm en meng dan de appelstukjes met het kaneel, de rozijnen en gehakte noten.

Vul de koeken met een eetlepel kwark per koek en verdeel het appelmengsel erover. Yum yum, smullen maar!

Wil je dit vantevoren maken? Bewaar de koeken dan in een luchtdichte doos en het appelmengsel in de koelkast.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.