Fluffy pancakes

fluffy pancakes

De eerste keer dat ik in de Verenigde Staten was en ’s ochtends in een ontbijttentje belandde, hoefde ik niet op de kaart te kijken. Pancakes, die wilde ik! Al jaren keek ik naar films en series waar Amerikaanse gezinnen ’s ochtends een hele stapel dikke pannenkoeken bakken. Hmmm, met zo’n zalig druipsel van maple syrup erover…

Het was de Morning Star in New York waar ik mijn eerste pancakes at. De plain ones, met maple syrup dus. Later at ik ze ook nog met blueberries en chocola, want wat een gruwelijk lekkere pannenkoekjes! Wel een kleine deceptie dat ik nergens in de VS echt van die dikke pannenkoekjes kreeg. Wel dikker dan de Hollandse variant, maar heel superfluffy waren ze nu ook weer niet.

American Oppiepers

Terug in Nederland kocht ik in een vlaag van verstandsverbijstering de American Pancakes bij AH, die je alleen maar hoeft op te piepen in de magnetron. Waaaah, dat heeft echt niks met American Pancakes te maken, of met pannenkoeken, of überhaupt met voedsel. Zo droog als kurk en stijf van…. nou ja, vanalles, ze waren vooral stijf. Getver, niks luchtige, zachte pannenkoekjes. Wie verzint dat?

Inmiddels maken wij hier in huis onze ontbijtpannenkoekjes met spelt- en boekweitmeel en die komen heel erg in de buurt van de pannenkoekjes die ik in de VS at, daar worden de pannenkoekjes ook meestal gemaakt van boekweitmeel. Maar die fluffy ronde lapjes…. ik moest ze toch eens maken. Zonder suiker natuurlijk. En, ja daar ga ik weer, wat zijn ze toch lekker! (Als het niet te vreten was zou ik ook nooit het recept op mijn blog delen natuurlijk) Het recept is trouwens bijna hetzelfde als die van mijn overheerlijke wafels.

Dusss, pak de pan en bak die koeken!

Wat gaat erin (ca. 10 stuks):

  • 150 gram (spelt)bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • 200 ml karnemelk
  • snufje zout
  • klontje roomboter om te bakken

Hoe maak je het:

Verwarm een koekenpan en laat er een klontje boter in smelten. Zet het vuur (in mijn geval inductie) op medium en giet een hoopje beslag in de pan. Afhankelijk van de grootte van je pan kun je er twee of drie tegelijk bakken. Het beslag loopt wat uit en zodra je ziet dat de randjes gaan stollen en het beslag in het midden ook dof wordt (ongeveer na een minuutje of 1,5/2), keer je de pannenkoekjes om. Laat de pannenkoekjes nog ongeveer een minuutje bakken en klaar!

Lekker met maple syrup, kwark of fruit (of alles bij elkaar)!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.