Frisse zalmsalade met appel

zalmsalade met appel

In de zomer eet ik graag salades, simpel en goed te doen met het warme weer. Ik kan erg genieten van hartige salades met bijvoorbeeld serranoham, maar ook frisse salades staan hier vaak op het menu. Een echt verfrissing is deze salade met zalm en appel zeker! De huisgemaakte croutons geven het geheel een lekkere bite!

De laatste tijd sla ik een beetje door in het zelf maken van dingen. Echt, ik sta nog net niet langs het water om zelf mijn vis te vangen. Okee, okee, zo overdreven is het niet. Ik ben nog steeds van het supermarkt gemak. Maar waar ik vroeger standaard sladressing en croutons kocht, heb ik ze nu net zo makkelijk zelf gemaakt.

En waarom deed ik het dan niet eerder? Onwetenheid denk ik. Ik vond koken altijd best een beetje spannend. Van huis uit heb ik geleerd hoe ik aardappels moet schillen, maar niet hoe je smaken bij elkaar combineert. En natuurlijk maakte ik, eenmaal op mezelf wonend, mijn eten veel smaakvoller dan thuis (was weinig voor nodig) maar dan wel handig met de kant en klare dressings uit de winkel.

Juiste ingrediënten

Het belangrijkste voor een goede dressing is eigenlijk dat je de juiste ingrediënten in huis hebt. Goede olijfolie, azijn in vele soorten en maten (ik heb natuur-, witte en zwarte balsamico- en witte wijnazijn), citroensap, peper, zout, knoflook en honing. Met deze bouwstenen maak je al een prima dressing. Ik vind persoonlijk dat de dressing nooit teveel moet overheersen, het moet de smaken van de salade een beetje omhoog halen, ondersteunen dus eigenlijk.

Wat ik ook heb geleerd is de dressing niet los te proeven. Bleegh, dat is altijd megazuur! Blaadje sla pakken en dat erin dippen, de smaken komen dan samen en dan proef je hoe de dressing werkt in de sla. Althans, zo werkt het voor mij. Een echte chef zal misschien wel met zijn vinger kunnen proeven. Maar hee, het werkt, dus waarom niet?

Dressing of vinaigrette?

Eigenlijk gebruik ik het woord dressing niet helemaal juist. In dit geval is mijn dressing een vinaigrette. Een vinaigrette bestaat meestal uit tweederde olie en eenderde azijn en een aantal kruiden. Het zoetje hierin wordt meestal verkregen door bijvoorbeeld honing en het zuurtje door citroensap. Binden doe je het beste met mosterd. Vinaigre is het Franse woord voor azijn. Een dressing is meestal licht gebonden met bijvoorbeeld yoghurt, een eidooier of crème fraiche. afijn, ik noem alles dressing, want een echte vinaigrette maak ik ook nooit. Ik maak een mengsel dat lekker is en pleur het over mijn sla. Klaar.

Nou, je hebt weer wat geleerd, tijd om een salade te gaan maken nu. Ik at deze salade als maaltijd, maar hij is vrij licht. Kan dus ook prima als bijgerecht.

Wat zit erin (2-3 pers.):

Salade:

  • 100-150 gram gerookte zalmblokjes
  • 1 appel (ik had hier Jazz, maar Pink Lady of Granny Smith is ook prima)
  • 1 avocado
  • handje cherrytomaten
  • paar radijsjes (kun je vervangen door rode ui)
  • 1 krop Romaine sla

Dressing:

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 1 eetlepel honing
  • beetje citroen- of limoensap
  • snuf peper en zout

Croutons:

  • 2 (oude) bruine boterhammen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • snuf peper en (grof) zout
  • flinke snuf gemalen knoflook

Hoe maak je het:

Meng in een bakje de olijfolie, peper, zout en knoflook door elkaar en bestrijk lichtjes beide zijden van de boterhammen hiermee. Snijd in stukken van ca. 1,5×1,5 cm en leg ze in een hete, droge koekenpan. Eerst even aanbakken op wat hoger vuur, dan op lager vuur langzaam krokant laten worden.

In een ander kommetje meng je de ingrediënten voor de dressing door elkaar.

Was de sla, radijs, appel en tomaatjes. Schil de avocado. Snijd alles in stukken en hussel door elkaar in een slakom, samen met de zalm. Sprenkel de dressing erover en bestrooi het geheel met de croutons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.