Homemade granola

Mijn favoriete ontbijt bestaat uit een schaaltje yoghurt of kwark met fruit en zelfgemaakte granola. Na jarenlang cruesli, muesli en cornflakes in verschillende vormen en smaken uitgeprobeerd te hebben, besloot ik zelf mijn ontbijtgranen te maken. Ik begon met een suikervrije granola variant met ahornsiroop en kokosolie, maar inmiddels heb ik het (voor mij) perfecte recept gevonden met honing. Supersimpel om te maken. De honing maakt het heerlijk crunchy en hoewel het ook wel suikers bevat, valt dat erg mee in verhouding tot de kant-en-klare producten.

Ik maak ongeveer 1x per week een flinke lading waar ik een grote weckpot mee kan vullen, daar blijft het prima twee weken goed in. Maak je voor het eerst granola, begin dan met een wat kleinere hoeveelheid. In principe kan het recept niet mislukken, maar je weet nooit. Iedere oven is anders en het is ook even voor jezelf afwegen wat je wel en niet lekker vindt, zodat je dat eventueel bij een tweede keer kunt veranderen.

Mijn basisrecept voor een paar porties granola:

  • 200 gram havermout (grove vlokken)
  • 100 gram gemengde, ongebrande noten
  • 50 gram pitten (ik gebruik een mix van pompoen en zonnebloem)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels honing

Bakbenodigdheden:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • spatel of lepel
  • mengkom

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de havermout, noten, pitten en kaneel door elkaar. Giet de olie erbij en roer door. Roer als laatste de honing erdoor. Leg het bakpapier op de bakplaat en verdeel het mengsel erover. Zet de bakplaat ongeveer 15 minuten in de oven. De granola is klaar als het mooi bruin is gekleurd.

Maak je een grotere hoeveelheid, schep dan de granola halverwege de baktijd even om.

Als de granola afgekoeld is kun je het bewaren in een luchtdichte pot of bak.

Ik wissel het recept nog wel eens af met:

cacaopoeder of koekkruiden i.p.v. kaneel (hmmm en dan lekker brokjes extra pure chocola toevoegen)

kokos- of olijfolie i.p.v. zonnebloemolie

agavesiroop of ahornsiroop i.p.v. honing

 

Enjoy!!!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.