Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

picknick

Enkele maanden geleden ben ik begonnen met dit blog en mijn Instagram account. In den beginne was ik al blij met 25 volgers, inmiddels zijn dat er ruim 500. De reden dat ik hieraan ben begonnen is om anderen te inspireren. Zelf heb ik ook vele inspiratiebronnen en zodoende kom ik steeds een stapje verder, zowel met mijn recepten als met mijn foodfotografie. Benieuwd waar ik mijn inspiratie uit haal?

Op het gebied van voedsel en recepten vond ik mijzelf altijd nogal inspiratieloos. Zo ben ik ook opgevoed. De enige afwisseling in het eten zat hem in de ene dag andijvie bij de aardappels en de andere dag aardappels bij de andijvie. Smaken heb ik nooit leren kennen, ja, die van zout (nooit meer wil ik zo’n enorme JoZo-pot op mijn tafel hebben!)

Wereldgerechten

Toen ik zelf begon met koken vond ik me al een hele bink want ik kookte ‘wereldgerechten’. Mijn ouders werden gek van de Kip Tandoori, want die maakte ik iedere week. Ik experimenteerde dat met taugé of paprika door het kipmengsel… Oeh, niet te gek doen hoor!

Het echt koken van recepten begon eigenlijk pas toen ik de Allerhande ontdekte. Jeweetwel, het maandelijkse blaadje van de Albert Heijn. Iedere maand keek ik kwijlend uit naar de nieuwe editie en kookte daaruit de meest simpele gerechten. Want, oeh, niet te moeilijk doen hoor!

Op een gegeven moment besloot ik een kookboek te maken van de recepten uit Allerhande. Ik knipte de leukste recepten uit en plakte die in een boek. Supercool! Ja, ik heb dat boek nog.

Groeiende liefde voor koken

Uiteindelijk begon ik Smulweb te ontdekken en diverse blogs op internet zoals Uit Pauline’s Keuken en Lekker&Simpel. Daar kocht ik dan ook de kookboeken van en zo groeide langzaam mijn liefde voor koken.

Inmiddels ben ik zover dat ik op eigen houtje smaken kan combineren en maak ik mijn eigen recepten. Dat begint een beetje met het aanpassen van bestaande recepten en uiteindelijk bedenk ik zelf allerlei variaties met andere grondstoffen of meer of minder van een ingrediënt.

Ben je ook beginnend hobbykok of ben je gewoon nieuwsgierig waar ik al die recepten opduikel, lees dan mijn tips hieronder

Allerhande
Bijna iedere supermarkt heeft inmiddels wel een receptenblaadje, maar ik blijf trouw aan Allerhande. Gewoon, omdat ik mijn boodschappen meestal haal bij de Ap en omdat ik er aan gewend ben. Jammer genoeg wordt het wel steeds meer en meer een advertentieblaadje en echt spannende recepten staan er nog maar weinig in. Wie kent de tijd nog dat er echte artikelen in stonden, met interviews enzo? Maar toch, het blijft een maandelijks ritueel.

Mijn Allerhande kookboek
Instagram
Ja, natuurlijk, ik haal mijn inspiratie ook van Instagram. Het leuke aan dit medium is dat iedereen over elkaar heen buitelt in de hoop origineel te zijn. Eerlijk, ik probeer ook veel verrassende gerechten te plaatsen en loop een beetje mee in de stroom van wat hip is. Al heb ik daar ook weer duidelijk mijn grenzen in. (Nee, ik weiger pindakaas over mijn havermout te doen!) En het is gewoon een feest om foto’s te kijken van heerlijke gerechten. Al zijn veel foto’s duidelijk nep, krijg ik jeuk van die filters en begrijpen sommige mensen het idee van foodfotografie écht niet!
Blogs
Deze hangen eigenlijk een beetje vast aan Instagram, want een beetje foodblogger zit tegenwoordig ook op dit medium. De blogs die ik regelmatig lees zijn: Uit Pauline’s Keuken, Lekker&Simpel, Leuke Recepten, Brenda Kookt, PowerFoodies en de blogs van onbekende (maar niet onbeminde) bloggers als Worstenbrood&Wijn en Domaine Malpas Kookt. Daarnaast lees ik ook veel Amerikaanse blogs. Die zemelen wel altijd drie uur over niks voor er een recept komt, maar de meesten hebben een knop ‘jump to recipe’ of iets in die trant.
Pinterest
De Amerikaanse bloggers ontdek ik bijna altijd op Pinterest. Vroeger snapte ik geen fluit van dat gepin. Maar inmiddels ben ik verslaafd en probeer ik ook een eigen pagina bij te houden. Echt, niets zo fijn als rustig op de bank met een kopje koffie en scrollen langs al die geweldige foodfoto’s. Heerlijk! Echt mijn relaxmoment. En na een tijdje weet Pinterest precies waar ik interesse in heb en zo vind ik soms bijzondere gerechten waar ik niet specifiek op zoek. Probeer het eens!
Kookboeken
In onze woonkamer staat een boekenkast die louter gevuld is met kookboeken. Need I say more? Ik houd vooral van boeken met goede plaatjes en recepten met ingrediënten waarvoor ik niet 100 toko’s en Turkse supermarkten voor af hoef te lopen. Eén van mijn eerste kookboeken is er één van de C1000 (voor de jonge lezers, dit was ooit een supermarkt zonder fratsen). Het heet ‘Werelds koken op zijn Hollands’. Door dit boek ben ik van de Knorr pakjes afgestapt. Hierin staan namelijk recepten als roti en babi ketjap met die Hollandse draai die meneer Knorr er ook aan geeft (Echt hoor, ga ik Turkije eens die Turkse durüm slijten, ze lachen je vierkant uit!) Inmiddels kook ik amper nog uit dit boek, maar de lijn van simpele boeken is wel duidelijk aanwezig in mijn kast.

Een aantal van mijn favoriete kookboeken
Menukaarten
Als ik ergens ga lunchen of dineren kijk ik altijd goed op de menukaart wat erin zit. Of ik gluur na afloop nog op internet. In restaurants eet je soms zulke lekkere dingen en het geeft een kick als je dat thuis na weet te maken!
Delicious.
Oké, deze eigenlijk voornamelijk voor de prachtige foto’s. Ik vind de recepten vaak nog een beetje teveel uit mijn comfortzone. Maar langzamerhand begin ik daar ook wel een beetje uit te stappen. Dus wie weet. Want, oeh, het moet wel een uitdaging blijven hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.