Bananenkwarkmuffins

Zo, je hebt er weer een mooi woord bij voor Scrabble. Bananenkwarkmuffins. Maar niet alleen op het speelbord doen ze het goed, ook op je ontbijtbord is het een feestje!

Deze muffins zijn een uitkomst als je een overschot hebt aan (te) rijpe bananen en kwark. Ja, als er een aanbieding is koop ik weleens iets teveel kwark… En dan zit mijn koelkast vol. Geen probleem, ik zoek wat recepten op internet en flans wat in elkaar. Soms met succes, soms ook niet.

Gezonde muffins zijn bij mij vaak geen succes. Ze smaken altijd wel heerlijk, maar ze worden zo massief. En ze blijven klein. Van die treurige hoopjes baksel die dan ergens in je holle kies verdwijnen.

Baking soda

Als met dit recept je muffins klein blijven, doe je iets verkeerd. Er gaan namelijk twee theelepels baking soda in. Kan prima in dit recept omdat er ook een zuurtje in zit, namelijk de kwark. Baking soda heeft, in tegenstelling tot bakpoeder, een zuur nodig om zijn werk als rijsmiddel te kunnen doen.

Ook fijn in dit recept is het gebruik van bloem i.pv. havermout, waar ik meestal mijn muffins mee maak. Is toch wat luchtiger en dan merk je wel. En och, och, wat zijn deze muffins lekker!

Wat gaat erin (10-12 muffins):

  • 4 rijpe bananen
  • 75 gram rozijnen
  • 50 gram gehakte noten
  • 2 eieren (m)
  • 250 gram speltbloem
  • 250 gram (magere) kwark
  • 2 tl baking soda
  • snuf zout

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en voorzie een muffinvorm van papieren vormpjes. Doe de bloem, bananen, eieren, zout en baking soda in de keukenmachine en mix tot een glad geheel. Giet het over in een kom en spatel de kwark er door heen. Voeg vervolgens de rozijnen en gehakte noten toe en roer deze door het mengsel. Bak in circa 20-25 minuten gaar en goudbruin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.