Kwark met gebakken perzik en aardbeien

kwark met gebakken perzik, aardbeien en rozemarijn

Het belangrijkste onderdeel van een diner vind ik het toetje. Als ik uit eten ga kijk ik altijd op de dessertkaart wat er aan heerlijks na mijn eten komt. Thuis at ik ook altijd toetjes. Tot ik ging minderen met suiker. Gek genoeg heb ik nu geen behoefte meer aan een nagerecht, maar ik vind ze wel nog steeds erg lekker! Liefst wel zoet. Dit receptje is heerlijk zoet en bevat geen toegevoegde suiker.

Vroeger dacht ik echt dat ik zonder nagerecht nooit zou kunnen leven. Ik ben opgevoed met een toetje na het eten. Het liefst had ik custard of griesmeel. Op een gegeven moment werd het gele vla. En…. oooh, die Saroma-puddinkjes die je nog moest opkloppen met melk. Heerlijk, zoetigheid na het eten!

Tiramisu

Toen ik wat ouder werd kreeg ik wat meer interesse in andere toetjes, zoals pudding, ijs, crème brulee en tiramisu. Oooh, tiramisu! Ik vrat rustig van die bakjes uit de supermarkt, zalig! Tot ik in Italië echte tiramisu at (zelfgemaakt dus). Sindsdien hoef ik nooit meer van die bakjes met dat natte laagje onderin. Brrr…

Langzaamaan begonnen alle toetjes een beetje te verdwijnen. Gelukkig had ik al járen door dat die kloppuddinkjes niet te nassen zijn, maar ook de pudding van Mona en de gele vla deden het niet meer bij mijn smaakpapillen. Een lekkere latte heb ik vaak al genoeg aan.

En nu leef ik dus al maanden zonder toetjes. Zo gaat dat. Het sluipt je levensstijl in en als het bij je past, dan wen je er gemakkelijk aan. Ik besteed nu veel meer aandacht aan het hoofdgerecht, waardoor dat al een feest is. Een afsluiter is niet nodig.

Maar goed, soms is een dessert gewoon leuk. Zeker als er mensen mee eten of als ik weer eens iets wil uitproberen. Zoals dit receptje. Echt, het klinkt raar: gebakken perziken en aardbeien met rozemarijn, maar echt, dit wil je!

Wat gaat erin (2 pers.):

  • 1 perzik
  • handje aardbeien (circa 12 stuks)
  • theelepel rozemarijn
  • scheutje olijfolie
  • 300 gram vanillekwark

Hoe maak je het:

Snijd de perzik in partjes en haal de kroontjes van de aardbeien. Verhit in een hapjespan een scheutje olijfolie en bak hierin de perzik op middelhoog vuur, samen met de rozemarijn. Als de perzik een beetje bruin begint te kleuren en wat zachter wordt, voeg je de aardbeien toe. Bak heel even mee en zet dan het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat het geheel een minuutje of 10 stoven. (Let wel op dat het geen puree wordt.) Schep het op een bord en laat het een beetje afkoelen.

Verdeel de kwark over twee schaaltjes en schep hierover het fruitmengsel. Er is bij het bakken wat sap vrijgekomen, sprenkel dit er een beetje overheen.

P.S. Vind je de rozemarijn wat te hard? Week het dan voor het bakken een tijdje in wat olie. Of gebruik olijfolie waar rozemarijn aan is toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.