Salade met gegrilde halloumi

Salade met halloumi

Laatst kweelde ik al over kaas in mijn salades. Echt, het is er bijna altijd in te vinden. Het is zo’n heerlijke smaakmaker! Een echt smaakbommetje is halloumi en dan vooral gegrild.

Halloumi is een kaas gemaakt van een mengsel van schapen-, koeien- en geitenkaas. De verhoudingen hiervan verschillen nogal eens. De kaas is van nature erg zout en kent hierdoor veel overeenkomsten met feta. Een groot verschil is echter de structuur, die wat meer gelaagd is en vrij elastisch net als bijvoorbeeld mozzarella. De kaas heeft een Cypriotische oorsprong en is een veelgebruikt ingrediënt omdat je het kunt verwarmen (grillen, bakken, frituren) zonder dat de kaas smelt. Het krijgt er juist een heerlijk krokant laagje van. In het Midden-Oosten wordt halloumi vaak onverwarmd gegeten.

Wat gaat erin (3-4 pers):

Salade:

  • 225 gram halloumi
  • 1 rode biet, gekookte en geschild
  • 500 gram tomatenmix (oranje, gele en rode cherrytomaten)
  • een stuk of 6 radijsjes
  • 100 gram jonge bladsla met rucola
  • 1 oranje paprika
  • klein handje witte sesamzaadjes

Dressing:

  • 25 ml olijfolie
  • 10 ml citroensap
  • snuf cayennepeper
  • snuf knoflookoeder
  • snuf peper
  • evt. 1 eetlepel kappertjes

Hoe maak je het:

Rooster de sesamzaadjes even in een droge koekenpan.

Doe de sla in een kom. Halveer de tomaatjes. Snijd de biet en de radijsjes in plakjes. Verwijder de zaadlijst van de paprika en snijd in dunne reepjes. Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar en vermeng met de sla. Voeg de tomaatjes, biet, radijsjes en paprika toe. Verdeel de sla alvast over borden. Sprenkel de sesamzaadjes over de sla.

Snijd de halloumi in plakjes van circa 0,5 cm. Smeer de plakjes heel licht in met olijfolie. Verhit een grillpan en gril de plakjes kaas circa 2-3 minuten per zijde tot ze mooie grillstrepen hebben. Leg de plakjes over de sla en smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.