Salade met gebakken geitenkaas

gebakken geitenkaassalade

Een ingrediënt dat vaak in mijn salades is te vinden, is kaas. In allerlei soorten, zoals mozzarella, halloumi, feta, Goudse kaas en geitenkaas. Die laatste is echt al sinds jaar en dag een favoriet van mij. Geitenkaas bestaat zelf immers ook weer in allerlei soorten en kan op vele manieren verwerkt worden. Dit keer gebakken met een paneerlaagje. En dat paneerlaagje is niet zomaar oud brood of paneermeel….

Laat ik jullie eerst meenemen op een ’trip down memory lane’. Toen ik nog een klein Roosje was… Okee, ik ben nooit groter geworden dan 1.60 meter en dit verhaal gaat terug naar de tijd dat ik een jaar of achttien was, maar een beetje melancholiek hoort wel bij een verhaal als dit. Afijn, vroeger, toen ik nog thuis woonde onder de rook van Rotterdam, ging ik met mijn moeder weleens lunchen bij een café in het dorp. ‘Weleens’ is trouwens een understatement, ik denk dat we minstens drie keer per week gingen.

Maar ik dwaal af. Bij dat café kon je héérlijk lunchen! Ook hadden ze er voortreffelijke, huisgemaakte appeltaart, maar dat is weer een zijweg. Een topper op de lunchkaart was de salade met geitenkaas. Waar ik gewend was gewoon wat gebrokkelde, zachte kaas over mijn sla te krijgen, kreeg ik hier wel geteld zes plakjes gepaneerde en gebakken geitenkaas.

Zes stukjes

En die zes stukjes zijn me altijd bijgebleven. Niet alleen omdat ik dat véél te weinig vond, maar het was zó ontiegelijk, mega lekker! En in de jaren daarna kreeg ik ook sporadisch gepaneerde geitenkaas in een salade. Gebakken wel, maar dan is het meer zo’n warme plak met honing erover. Jeweetwel, in sommige restaurants is het te lang gebakken en dan eet je alleen nog dat taaie korstje… juk!

Is het dan te lastig om te maken? Nee, helemaal niet! Ik denk dat chefkoks niet altijd zin hebben om geitenkaas te paneren en te bakken. Of ze haten mij, kan ook. Anyway, ik besloot het eens zelf te maken. Piece of cheese… eeh cake!

Oud brood?

Het enige probleem was…. ik heb nooit oud brood in huis. Brood is mijns inziens echt niet meer te eten als het langer dan een dag ligt, dus ik koop nooit zoveel brood of het ligt in de vriezer. Hmmm… okee, paneermeel? Mwah. Brood eerst roosteren? Nootjes hakken?

Tot mijn man de pot met reservegranola pakte (da’s voor als ik eens geen granola heb gebakken, dan heb ik altijd Bolletje Krokante ontbijtgranen in huis) en zei: “zal het hier niet mee kunnen?” Briljant! Ja, echt, probeer het recept maar eens!

P.S. het café bestaat niet meer. Failliet gegaan toen ze de geitenkaassalade van de kaart haalden denk ik…

Wat gaat erin (2/3 pers.):

Salade:

 • 125 gram zachte geitenkaas
 • 50 gram Bolletje Krokante ontbijtgranen met noten (ja, of 1 oude boterham en wat fijngehakte nootjes, maar ik garandeer dan niet hetzelfde succes)
 • 1 ei (m)
 • 1 avocado
 • handje bramen
 • 1 rode puntpaprika
 • halve komkommer
 • 100 gram jonge bladsla met veldsla

Dressing:

 • 25 ml olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 eetlepel agavesiroop
 • snufje peper

Hoe maak je het:

Hak de Krokante ontbijtgranen grof in de keukenmachine. Klop een ei los in een schaaltje. Maak van de geitenkaas circa 8 bolletjes. Rol deze door het ei en vervolgens door de ontbijtgranen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de balletjes op middelhoog vuur een paar minuutjes tot ze mooi bruin zijn. (Let op: niet te lang, dan barsten ze open.) Doe de sla in een kom, schil de avocado, verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de avocado, paprika en komkommer in stukjes. Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar en mix met de sla. Meng de avocado, paprika en komkommer erdoor en leg de balletjes geitenkaas en bramen er bovenop.

Lekker met een beetje (geroosterd) brood.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.