3x Pintxos

Pintxos

Spaanse tapas zijn al jaren populair in Nederland. Er is toch niks gezelliger dan een hele avond aan een rustieke eikenhouten tafel in goed gezelschap te genieten van een kan sangria vergezeld door heerlijke hapjes. Knoflookgarnalen, albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus), patatas bravas… ik weet niet hoe het met jou is, maar ik begin al te watertanden.

Eigenlijk wilde ik deze blog wijden aan de herkomst van tapas en het verschil tussen een tapa, een pincho en een pintxo. Maar er gaan verschillende verhalen rond over de herkomst van tapas, niemand weet het exact. Ook is het verschil tussen de drie niet altijd 123 uitgelegd. De één zegt dat een pincho en een pintxo hetzelfde is, maar ze beiden uit een andere regio van Spanje komen. De ander meldt weer dat een pintxo de luxe versie is van een pincho.

Hoe dan ook, er is één ding duidelijk: het is lekker. Okee, de volgende dag komt niemand in je buurt vanwege de dragon’s breath, maar dat is ook wel eens rustig. Ga vooral op zondagavond tapas eten zou ik zeggen, zeurt er op maandag niemand aan je kop op je werk.

Geen zin om je uit je joggingpak te hijsen en naar een goede bar te gaan? Maak dan onderstaande pintxos eens. Makkelijk te maken, stuk voor stuk verukkelijk en knoflookdamp gegarandeerd!

Stokbrood

De basis voor pintxos is stokbrood. Neem een (wit) stokbrood en snijd plakjes van ca. 1 cm dikte. Maak een mengsel van 50 ml olijfolie en 1 tl knoflookpoeder. Smeer de bovenkant van de plakjes brood in met het mengsel. Leg de broodjes op het rooster van de oven en gril ze een paar minuutjes tot ze een beetje bruin kleuren. Laat de broodjes afkoelen

Versie 1: serranoham, manchegokaas, vijgenconfiture

Beleg een broodje met een plakje serranoham, een stukje manchegokaas en een dotje vijgenconfiture

Versie 2: fuet, artisjok, olijf

Beleg een broodje met ca. 4 plakjes fuet, een gemarineerde artisjokhart en een kalamata olijf. Steek het geheel vast met een prikker.

Versie 3: in balsamico gebakken champignons

Snijd een halve sjalot, een halve rode peper en een teentje knoflook in kleine stukjes. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en fruit alles even aan. Maak circa 100 gram (kastanje)champignons schoon en snijd in partjes. Bak deze een paar minuten mee. Zet het vuur lager en voeg een scheut balsamicoazijn toe. Laat het geheel een minuutje of 10 sudderen tot de balsamico goed ingetrokken is. Voeg een beetje honing naar smaak toe en laat nog een paar minuutjes mee warmen. Beleg een broodje met wat rucola en het champignonmengsel. Bestrooi met wat fijngehakte platte peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.