Witlofsalade met honing-tijmdressing

Vroeger kregen wij wel eens rauwe witlof voorgeschoteld. Zo noemden we het ook, een salade was het namelijk niet. In stukjes gehakte witlof met een flinke kwak slasaus. Je zou denken dat ik nooit meer rauwe witlof zou willen eten, maar het is juist een favoriet van mij. Als echte salade, dat dan weer wel.

Gelukkig kan mijn zus (die een stuk ouder is dan ik) wel lekker koken en ik ging graag bij haar eten toen zij op zichzelf ging wonen. Bij haar at ik voor het eerst echte witlofsalade. Rauwe witlof, zonder de bittere kern, met appel, aardbei, banaan en honing-mosterddressing. Daarbij maakte ze altijd een krokante kipschnitzel en een pofaardappel. Zó ontzettend lekker! De herinnering aan de witlof met sauskledder verdween al snel naar de achtergrond.

Toen ik zelf begon met koken werd de witlofsalade van mijn zus een vaste prik, mét kipschnitzel en pofaardappel. Iedereen die maar wilde kreeg deze salade voorgeschoteld. Door de jaren heen begon ik andere variaties uit te proberen met bijvoorbeeld ei, mandarijn of gerookte zalm. De variant met veel fruit blijft echter toch wel een favoriet. Inmiddels niet meer standaard met honing-mosterddressing en ook niet meer altijd met schnitzel en pofaardappel.

Wat heb je nodig (bijgerecht 4 pers.):

Salade:

  • 3 à 4 stronkjes witlof
  • 200 gram aardbeien
  • een halve cantaloupe meloen
  • 1 appel (bijv. Pink Lady)
  • 1 banaan
  • evt. ovengebakken spekjes of pecannoten

Dressing:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • takje verse tijm (of theelepel gedroogde)
  • snufje peper

Hoe maak je het:

Voor het gemak ga ik ervan uit dat je weet dat je witlof, appels en aardbeien moet wassen (althans, ik doe dat wel). Snijd de harde kern van de witlof en verwijder eventueel de buitenste bladeren. Halveer de stronken en snijd in kleine stukjes. Ontkroon de aardbeien en snijd in zes partjes. Snijd de meloen, appel en banaan (natuurlijk schil je de meloen en banaan eerst) in blokjes/schijfjes.

Meng in een kommetje de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Doe de witlof in een slaschaal en roer de dressing erdoor. Voeg vervolgens al het fruit toe en hussel het geheel. Strooi als laatste de ovengebakken spekjes erover. Wil je het liever vegetarisch houden, laat dan de spekjes helemaal weg of vervang door bijvoorbeeld pecannoten.

Lekker met geroosterde aardappeltjes of, jawel, een gepofte aardappel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.