Aardappeltortilla uit de oven

Aardappeltortilla

Je kunt mij best blij maken met een bord vol eten, maar kleine hapjes zijn toch echt mijn favoriet! Spaanse tapas, Griekse mezedes, Japanse sushi…. het maakt me niet uit wat het is, zodra het in kleine hapjes geserveerd wordt ben ik om. Okee, okee, niet alles zal fijn zijn in kleine hapjes, maar you get my point right? In dit blog breng ik een ode aan een heerlijk tapas hapje: aardappeltortilla. Lekker in kleine stukjes aan een prikkertje, maar ook als puntje bij de sperziebonen is het gewoon een feest!

Ik had het idee om eens lekker zelf tapas te gaan maken. Pintxos eigenlijk. Want dat vind ik zó geweldig! In een Spaanse bar kiezen uit al die lekkere hapjes en afrekenen aan de hand van de stokjes. Je kunt dus een volledige maaltijd samenstellen of gewoon een lekker borrelhapje.

Op zoek naar recepten voor lekkere pintxos kwam ik een aardappeltortilla tegen. Ooooh, dit moet ik eens maken. Want ja, hoe simpel het gerecht eigenlijk is, ik had nog nooit een zelfgemaakt exemplaar in de oven geschoven.

In de oven ja. Over het algemeen wordt een aardappeltortilla in de pan gebakken. Althans, zo vertellen de meeste recepten mij. Maar ik ben niet zo’n held met bakken in de pan. Echt, omeletten eindigen ook altijd al scrambled eggs…. Afijn, genoeg gezeverd, tijd voor een recept.

Wat heb je nodig:

  • 500 gram aardappelschijfjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 middelgrote eieren
  • 125 ml. crème fraiche
  • paar takjes platte peterselie
  • 125 gram hamblokjes (optioneel)
  • peper en zout
  • zonnebloemolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een springvorm (24cm) met bakpapier. Snijd de ui en knoflook fijn. Verhit in een koekenpan een scheutje olie en fruit hierin de ui en knoflook aan. Zet het vuur wat lager en voeg de aardappelschijfjes en hamblokjes toe. Roer zo nu en dan door en laat 5 minuten meebakken.

Klop ondertussen de eieren los met de crème fraiche en een snuf peper en zout. Hak de peterselie fijn en voeg dit bij het eimengsel.

Verdeel het aardappelmengsel over de bodem van de springvorm en giet het eimengsel erover heen zodat het overal tussen en over zit. Zet het geheel in de oven en bak circa 30-35 minuten tot de bovenkant mooi bruin is geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.