Zonnige zomerdrankjes

IJsthee

Het is weer zomer. De temperaturen stijgen tot een hoogtepunt. Niets zo lekker als met een verfrissend drankje op een terras neerstrijken. Maar je kent het wel… op het moment dat jij aankomt zijn alle plaatsjes bezet! Geen probleem, hieronder inspiratie voor wat heerlijke zomerdrankjes (zonder alcohol en zoveel mogelijk suikervrij) om zelf te maken!

Elderflower cocktail

elderflowercocktail

Het is een wat bitter drankje, maar het fruit krijgt zo’n heerlijke smaak hierin! En de munt maakt het fris. Wil je het iets zoeter, gebruik dan bevroren fruit, dat geeft siroop af. Of doe er een drupje suikervrije bosvruchtensiroop bij.

  • 50 ml Elderflower tonic
  • 200 ml licht bruisend water
  • paar takjes munt
  • handje rood fruit
  • crushed ice

 

Berry (n)icetea

IJsthee

Met warm weer is er niks lekkerder dan ijsthee! En het is heel makkelijk te maken. Ik gebruik vaak de cold-brew methode. Dan zet je ’s avonds een kan met 1 liter koud water in de koelkast met 1 of 2 zakjes thee. De volgende ochtend zijn de smaken er heerlijk ingetrokken. Laat ongeveer een uur voor het serveren de smaken van het fruit, de munt en agavesiroop intrekken. Serveer met ijsblokjes. Voor deze Berry (n)icetea gebruikte ik:

  • 2 zakjes Pickwick Joy of Tea berry dreams (#nospon) aka rooibosthee met bosvruchtensmaak
  • 1 liter koud water
  • paar takjes munt
  • handje aardbeien
  • scheutje agavesiroop
  • ijsklontjes

 

Sharbat-e Sekanjabin

Sharbat-e Sekanjabin

Onlangs kocht ik een buisje saffraan en vroeg mijn Instagram-volgers of zij recepten wisten hiermee. Ilona van @worstenbrood_en_wijn wist een zomers drankje met deze specerij: Sharbat-e Sekanjabin. Sekanjabin is een Iranese siroop welke je aanlengt met water. Het drankje heet dan Sharbat-e Sekanjabin. Zoals ook met veel kruidenmengsels, wordt deze siroop vaak net op een andere manier gemaakt. Ik heb het recept gevolgd van worstenbroodenwijn.nl Echter wel met wat minder honing, puur omdat ik niet genoeg in huis had. Er gaat wel veel suiker in, maar je lengt de siroop 1 op 10 aan met water.

Los de saffraan op in heet water, zodat het kleur afgeeft. Vul en pannetje met water en zet dit op het vuur. Voeg de suiker en honing toe en roer tot het geheel indikt (dit duurt wel even). Als de siroop begint in te dikken voeg je het saffraanwater, de munt en azijn toe. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Wanneer het geheel is afgekoeld giet je het mengsel door een zeef in een fles. Leng de siroop aan met water en serveer met ijsblokjes en een blaadje munt. Eventueel kun je er nog wat geraspte komkommer door doen.

  • 200 gram suiker
  • 150 gram honing
  • 250 ml water
  • 150 ml witte wijnazijn
  • klein bosje verse munt
  • plukje saffraan

 

C&T (coffeetonic)

Coffeetonic

G&T, Gin en Tonic, kennen we allemaal. Maar ben je bekend met C&T (Coffee en Tonic)? Nee? Vanaf nu wel. Dit is een drankje dat je echt moet proberen!

Vul een koud glas voor tweederde met crushed ice. Giet het glas nu voor ongeveer de helft vol met (Elderflower) tonic. Zet een espresso en giet deze, terwijl hij nog goed heet is, langzaam in het glas. De koffie blijft op de tonic drijven en geeft een prachtig effect. Voeg een beetje limoensap toe voor een verfrissende smaak. De hoeveelheden die je gebruikt hangen een beetje af van de grootte van je glas.

  • ca. 75 ml Elderflower tonic
  • vers gezette espresso
  • 1 limoen
  • crushed ice

 

Coco Mango juice

Hmmm… deze smaakt een beetje als Taksi. Lekker zoet met een hele frisse tint. Mix het kokoswater, de mango en het sap van een halve limoen door elkaar in de blender. Voeg na het blenden het bruiswater toe. Doe wat ijs, bevroren mangostukjes en gesnipperde muntblaadjes in een glas en giet hier het sapje overheen. Top af met een partje limoen en een muntblaadje.

  • 150 ml kokoswater
  • 150 gram bevroren mangostukjes
  • 100 ml bruiswater
  • 1 limoen
  • takje munt
  • ijsblokjes

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.