Frisse komkommersalade

Komkommersalade

Sta je wel eens in de supermarkt bij het vak met broodsalades? Kijk dan eens op de ingrediëntenlijst van een bakje komkommersalade. Dan denk je dus dat het gezond is, want komkommer… Juk. Ik vind die komkommersalade uit een bakje echt niet te eten. Smaakt zuur ofzo. Dus ja, ik moest het weer eens zelf gaan maken. Mooie uitdaging als je niet eens komkommersalade lust.

Komkommer 54%, plantaardige oliën, water, suiker, volle yoghurt, ui, natuurazijn, scharreleigeel, zout, mosterd, gemodificeerd zetmeel, dille, peterselie, conserveermiddelen: kaliumsorbaat/E211, voedingszuren: citroenzuur/melkzuur, verdikkingsmiddelen: guarpitmeel/pectine/xanthaangom, aroma, smaakversterkers: natriumguanylaat/E631, zetmeel, maltodextrine, specerijen, natuurlijk aroma (bevat o.a. selderij), gehydrolyseerd raapzaadeiwit.

Okee, ik ben echt niet zo’n miep van: “alle E-nummers zijn slecht voor je” en bladiebla, maar als je deze ingrediëntenlijst leest, wat eet je dan precies? Allemaal kunstmatige smaakmakers en -versterkers. En what the f*ck is gehydrolyseerd raapzaadeiwit??? (Okee, als jet het echt wilt weten: urenlang in zoutzuur gekookt raapzaadeiwit dat, afgeblust met een dot natronloog, voornamelijk gebruikt wordt als smaakversterker om een hartige, bouillon-achtige smaak aan producten te geven.)

Kun je komkommersalade ook maken met natuurlijke ingrediënten? Natuurlijk kan dat! Lees mijn recept maar eens.

Wat heb je nodig:

  • 1 komkommer
  • 1 appel (liefst een friszoete, ik had PinkLady)
  • 1 bosuitje
  • 1 klein stukje gember (1 cm blokje)
  • 1 teentje knoflook (of wat knoflookpuree of gedroogde knoflook)
  • 2 eetlepels skyr naturel
  • circa 1 eetlepel citroensap
  • paar takjes dille
  • peper en zout

Hoe maak je het:

Was de komkommer en verwijder de zaadlijsten, snijd in kleine stukjes (ik gebruik gewoon de keukenmachine, let op dat het geen pulp wordt). Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd ook in kleine stukjes (in diezelfde keukenmachine, kan best). Snijd de bosui in ringetjes. Meng alles in een kom met het citroensap en de skyr. Hak de dille, gember (even schillen wel!) en knoflook fijn en roer dit door het mengsel. Voeg een snufje zout toe en een flinke snuf peper. Roer alles goed door elkaar en klaar is Kees! (Okee, had Kees dan ook niet al het andere werk kunnen doen? Komt alleen maar als er wat te vreten valt) Serveer de salade direct, anders wordt het een natte drek. Lekker op brood, een toastje of als salade bij de barbecue.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.