Milde curry met bloemkool

Milde curry met rijst

Een heel groot deel van mijn leven heb ik geen curry’s durven eten. Ik heb namelijk als kind eens een Thais currygerecht gegeten. Geen idee wat het was, maar het was groen en héét!!! Zo smerig, bah! Op latere leeftijd ben ik veel gerechten gaan proberen, maar nooit curry’s. Ik heb namelijk heel lang niet geweten dat een curry ook heel mild (en lekker) kan zijn!

Waarom ik zo ‘bang’ ben voor pittig eten? Ik heb een prikkelbare darm (PDS) en reageer heel slecht op pittig eten. Ook ben ik het van huis uit niet gewend om te eten en dus vind ik het vaak niet lekker. In heel veel gerechten overheersen de pepers zo en dan heeft alles dezelfde smaak. Ik ga wel steeds meer gekruide gerechten eten, maar rode pepers ergens door gooien, of veel sambal, nee.

Gelukkig komen er bij deze milde curry geen pepers aan te pas. Het wordt gekruid met garam masala en dat kun je zo spicy maken als je zelf wilt. Ik houd van de enigszins ‘zoete’ variant met kaneel en anijs. Met dit mixje maak ik vaak Surinaamse roti, maar het is ook een geweldige basis voor een Indiase curry.

Garam masala

Ja, je leest het goed, ik heb het over ‘een variant’ van garam masala. Heel veel kruidenmixen hebben namelijk geen vaste ingrediëntenlijst. Iedereen maakt er zijn eigen mengsel van en basisrecepten zijn lastig te vinden. In ieder land of iedere streek doet men er weer net wat andere kruiden door waardoor de smaak kenmerkender wordt voor dat land of die streek.

Garam masala kent zijn oorsprong in India. Recepten van deze kruidenmix worden vaak generaties lang in families doorgegeven. De letterlijke vertaling van garam masala is: ‘Heet kruidenmengsel’. Het mengsel is door de Hindoestanen meegenomen naar Suriname, waar het ook een populair kruidenmengsel is. Wat je over het algemeen wel terugvindt in garam masala is kruidnagel, komijn, koriander, kaneel en zwarte peper.

Maar goed, de curry. Deze is ontzettend lekker en makkelijk te maken. Dus ik zou zeggen, haal de ingrediënten in huis en begin met koken!

Wat heb je nodig (2 pers.):

  • circa 300 gram kipdijfilet
  • circa 300 gram bloemkool
  • 200 ml. kokosmelk
  • 400 gram gepelde tomaten (blik)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel garam masala
  • paar takjes koriander
  • 150 gram (basmati)rijst
  • scheutje zonnebloemolie
  • eventueel wat kokos en geroosterd amandelschaafsel ter garnering

Hoe maak je het:

Kook de rijst volgens de verpakking. Pel de ui en knoflook en hak in stukjes. Fruit deze met wat zonnebloemolie aan in een hapjespan. Snijd de kip in grote stukken en bak mee tot het rondom bruin is. Voeg de lepel garam masala toe en bak even mee. Voeg tenslotte de kokosmelk en tomaten bij en roer door. Snijd de bloemkool in roosjes en voeg deze toe. Zet het vuur laag en laat het geheel, met deksel op de pan, ongeveer een half uurtje stoven. Mocht het mengsel te waterig worden, voeg dan een eetlepel maïzena toe. Snijd de koriander fijn en voeg deze op het laatste moment toe.

Serveer de curry met de rijst. Ik vind het heerlijk om er kokos en geroosterd amandelschaafsel overheen te sprenkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.