Turkse köfte met tomatensaus

Gevonden op de bodem van een verhuisdoos: een Turks kookboekje van mijn man, nog van voor de oorlog. Of nouja, voor de zoveelste Golfoorlog dan, want het dateert van 2002. Het stond al een tijdje in de kast en vandaag heb ik er eens iets uit gemaakt. Althans, geprobeerd, want halverwege het recept ben ik afgehaakt en compleet ontspoord maar ik heb wel lekker gegeten! Köfte is Turks voor gehakt en meestal betekent het dat je gebraden gehaktballetjes gaat maken, in dit geval met een tomatensaus waar ik een eigen slinger aan heb gegeven.

Het oorspronkelijke recept heeft graag dat je aan de gang gaat met witte wijn, aardappelzetmeel en zelfs Worcestershiresaus. Dat leek mij wat overdreven voor een pannetje gehaktballen en het voelde niet heel erg Turks aan, dus ik heb het wat anders aangepakt. Ik heb ook wat dichterlijke vrijheid genomen met de kruiden, maar dat vinden de makers van het boekje vast niet erg.

Wat heb je nodig?

  • 300g rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • teentje of twee knoflook, mag ook poeder of puree zijn
  • koriander
  • gemalen komijnzaad
  • paprikapoeder
  • 3 theelepels paneermeel
  • 1 ei
  • scheutje olijfolie
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • pakje gegrilde groenten (AH), je kunt ook zelf met verse spullen aan de slag

Hoe maak je het

Snipper de ui en de knoflook fijn. Meng de ui, knoflook, het paneermeel, het ei en de overige kruiden met het gehakt. Goed kneden en balletjes ter grootte van een golfbal van draaien.

Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Als ze mooi dichtgeschroeid en bruin zijn, snijd je de gegrilde groenten in blokjes. Voeg de groenten samen met de tomatenblokjes toe aan de gehaktballetjes in de pan. Breng zachtjes aan de kook, draai het vuur laag en laat met deksel op de pan een minuutje of 10 pruttelen.

Als bijgerecht serveer ik couscous. Dit maak je volgens de instructies op de verpakking. Zelf voeg ik aan couscous, na het wellen, altijd nog een handje rozijnen toe voor de smaak. Op de foto heb ik er ook kokossnippers en pecannootjes bijgedaan, want die had ik nog liggen en waren zeker geen verkeerd idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.