Rijstpap

rijstpap

Nostalgische gevoelens bij een gerecht dat je moeder of je oma vroeger klaarmaakte. We hebben het allemaal wel. Ik iets minder, want ik kreeg echt geen lekker eten vroeger. Maar de rijstpap was altijd wel een feestje! Tijd voor een nieuw jasje om deze ouderwetse heerlijkheid.

Echt, ik kreeg weinig lekkers te eten. Zowat alle groente werd aangemaakt met maïzena en gekookt tot snot. Aardappels werden overgoten met vette jus, bietjes vergezeld van zilveruitjes en al toetje kregen wij pap. Ja… pap. Havermout, custard, griesmeel. Een lekkere steen op je maag zo na je agv’tje.

Niet dat ik het niet lekker vond hoor. Vooral rijstpap was een favoriet. Heerlijk romig en voorzien van heel veel bruine suiker. Hmmm! Maar hier komt tegenwoordig amper nog suiker voor in huis, laat staan door de gerechten heen. Toch had ik weer eens trek in rijstpap. Mijn man had het nog nooit gegeten, dus hup de keuken in. En het beviel zeer goed! Geen bruine suiker, maar wel dat nostalgische gevoel.

Wat heb je nodig (2 pers.):

  • 50 gram rijst
  • 250 ml melk (halfvolle of volle koemelk is het lekkerst, maar amandelmelk kan ook prima)
  • vanillestokje
  • eventueel fruit ter garnering

Hoe maak je het:

Je kunt in principe alle rijst gebruiken. Het lekkerst is risottorijst, maar dan ben je even bezig. Ik gebruikte echter speciale dessertrijst. Deze korrel neemt lekker veel melk op, maar is zodanig geprepareerd dat je het niet eeuwen hoeft te koken. Houd de bereidingstijd aan van de rijst die je gebruikt.

Vul een pannetje met melk en breng dit aan de kook. Zet het vuur wat lager en roer de rijst door de melk. Breng het weer aan de kook en laat op zacht vuur langzaam garen. Roer regelmatig door. Voeg een vanillestokje toe voor een zoete smaak en laat dit meekoken. Uiteraard na het koken verwijderen. Je kunt ook vanille-extract gebruiken (ongeveer een theelepeltje). Voor dessertrijst heb je een klein kwartiertje nodig, dan heb je een lekker zachte korrel.

Tja, zo simpel is het. Je kunt er dan lekker bruine basterdsuiker overheen gooien, maar ik houd het bij vers rood fruit. Hmmm…

Het is overigens warm heel lekker maar ook koud goed te eten. Maximaal 24 uur goed te houden in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.