Granola kokostaartjes

Granola taartjes

Sinds een jaar of twee eet ik standaard granola bij mijn ontbijt. Daarvoor was het krokante muesli, met vijf kilo suiker (nee, deed ik er niet door, zat er al in). Sinds ik ontdekte hoe makkelijk granola te maken was, hoefde ik die zoete rommel niet meer. Inmiddels maak ik zo’n beetje wekelijks granola en is mijn standaardrecept al aardig uitgebreid. Zo leent het zich ook perfect voor taartjes.

Enkele maanden geleden begon ik met het maken van granolataartjes. Okee, ik probeerde het, want de eerste keren mislukten. Ik probeerde het met zonnebloemolie, maar toen vielen de taartjes uit elkaar. Ik plakte alles aan elkaar met honing, maar…. brrr veel te zoet en kleverig. Uiteindelijk gebruikte ik van ellende kokosolie. Begrijp mij goed, ik ben niet tegen kokosolie, ik vind echter wel dat het nogal in de markt wordt gezet als gezond. En dat is het simpelweg niet!

Verzadigd vet

Kokosolie is hard vet, verzadigd vet dus. En dat is niet goed voor je gezondheid. De Amerikaanse Hartstichting voerde een onderzoek uit om te kijken wat de relatie is tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat wanneer je onverzadigde vetten gebruikt, in plaats van verzadigde vetten, je 30% minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Het gebruik van verzadigde vetten wordt door de onderzoekers daarom afgeraden. Het onderzoek spreekt van verzadigde vetten bij o.a. kokosolie, boter, palmolie en reuzel. Dit onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Circulation van de Amerikaanse Hartstichting. Het onderzoek is hier te vinden.

In veel recepten wordt kokosolie gebruikt om bijvoorbeeld het bakblik in te vetten of om in te bakken. Ik vind dit geen goed idee. Je kunt veel beter olijf- of zonnebloemolie gebruiken. In sommige recepten wordt kokosolie gebruikt vanwege het stollen van het product, zoals bijvoorbeeld een bodem van een kwarktaart. Kokosolie wordt dan gebruikt in plaats van roomboter. Kokosolie bevat echter 82% verzadigde vetten, in tegenstelling tot 63% voor roomboter. Dus ik kies liever voor roomboter dan voor kokosolie.

Toch kokosolie?

In dit recept heb ik echter wél gebruik gemaakt van kokosolie. Waarom? Puur omdat het de smaak van kokos ophaalt in het taartje. Je kunt echter net zo goed roomboter gebruiken. Een vloeibare olie maakt het geheel minder knapperig en je hebt kans dat het niet echt een stevig taartje wordt.

Zoals ik al zei: ik ben niet tégen kokosolie, ik gebruik het alleen zo min mogelijk omdat het niet zo gezond is als de meeste mensen denken. Mar goed, we eten zo nu en dan ook wel eens een frietje toch? Ik blijf altijd zeggen: denk zelf na over wat je eet en overdaad schaadt, altijd!

Zo, dat was de wijze les. Hier dan het receptje. Echt, dit wil je proberen, kokosolie of niet. De taartjes worden zo lekker chewy en hebben wat weg van kokosmacronen, jum!

Wat heb je nodig (4 kleine taartjes):

  • 75 gram havermout
  • 30 gram amandelschaafsel
  • 25 gram geraspte kokos
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 ei
  • eventueel 25 ml. ahornsiroop

Voor de topping:

  • 4 eetlepels magere kwark of skyr (naturel of met een smaakje)
  • 50 gram bosfruit (of welk fruit je lekker vindt)

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt in een pannetje de kokosolie. Meng in een kommetje de havermout, het amandelschaafsel, de geraspte kokos en eventueel ahornsiroop. Voeg hier de kokosolie bij en als alles goed is doorgeroerd, ook het ei. Schep het mengsel in een muffin- of tartelettevorm en druk het geheel een beetje aan. Met deze hoeveelheid kun je vier taartbodempjes maken. Zet ongeveer 20-25 minuten in de oven, tot de taartjes goudbruin zijn gekleurd. Laat afkoelen en versier de taartjes met een laagje kwark en het fruit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.