Shoarmakruiden

Shoarmakruiden

Shoarma, voor mij toch wel ultiem comfortfood. Niks lekkerder dan een pitabroodje gevuld met mals, gekruid vlees en een flinke dot knoflooksaus. Een lekkere hap calorieën zou je denken. Maar dat hoeft niet. Maak gewoon alles zelf, dat is makkelijker dan je denkt. In dit blog deel ik mijn kruidenmengsel voor heerlijk shoarmavlees.

Eerlijk gezegd was ik vroeger totaal niet te porren voor shoarma. Het stond me nooit zo aan, zo’n broodje lamsvlees met knoflooksaus. Na het stappen ging ik liever voor een patatje pinda of een grillburger.

Tot ik de kapsalon ontdekte. Ik weet nog heel goed dat ik ergens in 2005 in het centrum van Schiedam werkte en in mijn lunchpauze langs een shoarmatent liep. ‘Kapsalon’ stond daar heel groot op het raam. “Huh, kun je je daar ook laten knippen dan?” dacht ik heel deuzig. Maar enige tijd later leerde ik het gerecht zelf kennen tijdens een avondje overwerken. Mijn collega’s bestelden de kapsalon en ik besloot het ook maar eens te proberen. Man, wat vond ik dat lekker! Vind mij raar, maar ik vind die kleffe patat zalig.

Rotterdamse delicatesse

Inmiddels is de kapsalon wel ingeburgerd in heel Nederland (en zelfs Duitsland), maar wist je dat het gerecht van oorsprong Rotterdams is? Het is in 2003 ontstaan toen de eigenaar van een kapsalon aan de Rotterdamse Schiedamseweg trek had in shoarma met patat en kaas. Hij bestelde dit bij de shoarmazaak om de hoek en vroeg hen alles gewoon in een bak te gooien. Klanten en kennissen van de kapper, die ook interesse kregen in het gerecht, bestelden het later bij de bewuste shoarmatent als ‘de kapsalon’. En zo is het een eigen leven gaan leiden. Rotterdam is er zo trots op dat ze zelfs het centraal station in de vorm van een aluminium kapsalonbakje hebben gemaakt. Okee, dat is niet waar natuurlijk. Maar het lijkt er wel op en daarom heet het station in de volksmond Station Kapsalon.

Maar goed, dat was even een leuk stukje culinaire geschiedenis van een Rotterdamse delicatesse, nu terug naar de shoarma. Ik bestel het nooit bij de shoarmaboer, maar maak het zelf. Ik begon met die gekruide varkensreepjes uit de supermarkt, afbak pitabroodjes, knoflooksaus uit een fles en ijsbergsla. Tegenwoordig maak ik alles zelf, van de pitabroodjes tot de knoflooksaus. En ook de kruiden meng ik zelf. Dat maakt alles een stuk gezonder (want véél minder zout) en lekkerder.

Shoarma van kip met pita en knoflooksaus
Shoarma gemaakt van kipreepjes met paprika. Ook de pita’s en de knoflooksaus zijn zelfgemaakt. Heerlijk!

Wat heb je nodig:

 • 2 tl gemalen komijn (djinten)
 • 2 tl paprikapoeder
 • 2 tl korianderpoeder
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 2 tl gemberpoeder
 • 2 tl gemalen zwarte peper
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl cayennepeper
 • 1 tl gemalen kruidnagel
 • flinke snuf zout

Hoe maak je het:

Tja, meng alles in een kommetje en bewaar het in een goed afgesloten kruidenpotje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.