Asperge-krieltjessalade

Salade met krieltjes, asperges, zalm en ei.

Zodra de asperges in het seizoen zijn eet ik me er helemaal gek aan. Traditioneel, gewokt, in de soep, het maakt mij niet uit, als er maar asperges in zitten. Echt hoor, twee keer per week is vrij normaal hier. De groene asperges heb ik al vaak in een salade verwerkt, de witte echter nog niet. En dus werd het eens hoog tijd voor een salade met het witte goud.

Op Instagram volg ik @worstenbrood_en_wijn en zij plaatste onlangs een heerlijke salade met asperges en aardappels voor bij de barbecue. Uiteraard werd de salade hier uitgeprobeerd en goed bevonden, lekker met zalm uit de oven. Maar omdat smaken verschillen en ik er een maaltijdsalade van wilde maken, gooide ik het recept in de herhaling met mijn eigen draai eraan.

Wat heb je nodig (maaltijdsalade 2 pers./bijgerecht 4 pers.):

  • 500 gram geschilde, witte asperges
  • 400 gram krieltjes in schil
  • 2 à 3 eieren
  • 150 gram gerookte zalm

Voor de dressing:

  • dragon (naar smaak)
  • peterselie (naar smaak)
  • bieslook (naar smaak)
  • 2 eetlepels mayonaise light
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt 0%
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Hoe maak je het:

Boen de aardappeltjes schoon en kook ze in circa 15-20 minuten gaar. Kook de asperges 5 minuten in een laagje water, haal ze daarna van het vuur en laat nog circa 10 minuten nagaren in de pan met deksel erop. (Je kunt de asperges zowel voor als na het koken in stukken snijden, ligt er een beetje aan of je een aspergepan gebruikt.) Kook de eieren circa 10 minuten, spoel ze af onder koud water en pel ze.

Doe in een kommetje de dragon, peterselie en bieslook naar smaak. Ik gebruikte gedroogde kruiden, maar je kunt natuurlijk ook verse kruiden gebruiken. Kruiden voeg ik altijd op gevoel toe. Ga uit van ca. 1 theelepel peterselie, 2/3 theelepel bieslook en 1/2 theelepel dragon, als je de smaken van deze kruiden nog niet goed kent. Dragon geeft een heerlijk frisse, anijsachtige smaak aan het geheel. Vind je de dragon nog iets te heftig, dan kun je ook dille gebruiken. Meng de kruiden met de overige ingrediënten voor de dressing.

Zodra de krieltjes en asperges voldoende zijn afgekoeld, maar nog wel lauwwarm, meng je ze in een saladeschaal met de dressing. Snijd de eieren in stukken en spatel ze, samen met de in stukjes gesneden zalm, voorzichtig door de salade.

Je kunt de salade eten als complete maaltijd of bijvoorbeeld als bijgerecht bij de barbecue.

1 thought on “Asperge-krieltjessalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.