Guilt free brownies

Brownies met kokos en aardbeien

Vroeger, toen de aarde nog plat was, maakten we brownies van boter, suiker en cacaopoeder. Lekker met pure chocola erdoor en natuurlijk hazelnoten. (Okee, even eerlijk, ik maakte brownies van zo’n kant-en-klare mix en water…) Maar tegenwoordig zijn we gezond bezig en willen we nog wel graag brownies eten, maar niet meer met allemaal suiker en vet. Oh en als het even kan ook nog glutenvrij, lactosevrij en vegan.

En dus maken we brownies van de gekste ingrediënten: avocado, Griekse yoghurt, courgette, zwarte bonen, zoete aardappel en appelmoes. Nu ben ik altijd wel te porren voor een bakuitdaging zonder geraffineerde suikers (nou ja, altijd, pas sinds een paar maanden eigenlijk) én ik ben gek op brownies. Ik heb verder geen coeliakie, lactoseintolerantie en ik heb ook geen vegan-lifestyle, dus ik hoef niet per sé te bakken zonder gluten, lactose of dierlijke producten. Makkelijk, dan is een recept zo gevonden.

Ik stuitte op het recept voor gezonde brownies van Zoetrecepten, gemaakt van dadels en appelmoes. Met deze ingrediënten durfde ik wel brownies te bakken. De recepten van Zoetrecepten zijn vaak ook erg makkelijk, dus twee vliegen in één klap. Oh, en ook gluten- en lactosevrij, voor de liefhebbers. Niet vegan helaas, door de eieren (en de vliegen).

Het recept is er echt één dat niet kan mislukken. Echt hoor, het is mij gelukt en ik ben niet zo’n bakheld (nóg niet). Mijn baksel zag er uit als echte brownies en het smaakte ook nog eens naar brownies. Wel de wat massievere variant, maar dat is fijn, want dan heb je aan één stukje genoeg. Jaja, ook suikervrije producten kun je niet ongelimiteerd eten, helaas…

Wat gaat erin:

  • 250 gram ontpitte dadels
  • 300 gram ongezoete appelmoes (ik had die van Servero)
  • 75 gram cacaopoeder
  • 3 eieren
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram + een beetje kokosrasp

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een brownievorm met bakpapier. Week de dadels circa 10 minuten in heet water. Maal vervolgens de dadels met de appelmoes fijn in een keukenmachine. Giet het mengsel in een beslagkom en voeg de cacaopoeder en vanille toe. Mix dit even door elkaar en mix één voor één de eieren mee. Als laatste mix je het amandelmeel en bakpoeder mee tot alles goed is opgenomen in een glad mengsel. Hak de hazelnoten grof en spatel, samen met de kokos door het mengsel. Giet dit vervolgens in de bakvorm en bak het geheel circa 35-40 minuten in de oven. Dek na 25 minuten de vorm af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet zwart wordt.

Laat de brownies na het bakken goed afkoelen en bestrooi met een restje kokosrasp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.