Caesar salad

Caesar salad met kip

Caesar salad, wie kent het niet? In bijna ieder restaurant waar je salades kunt eten staat wel een Caesar salad op het menu. Maar is het je wel eens opgevallen dat nergens dezelfde ingrediënten gebruikt worden? De beroemde salade is een eigen leven gaan leiden en niemand lijkt nog te weten wat er nu in een klassieke Caesar hoort. Wat denk je? Kip? Ansjovis? Bacon? Nope, geen van allen.

Eerlijk is eerlijk, ik moest het ook opzoeken hoor. Ik vind bijvoorbeeld ansjovis echt zo’n ingrediënt dat in de Caesar salad thuishoort. En dat is meteen de reden dat ik het nooit bestel, ik vind ansjovis namelijk echt niet lekker!

Een klein stukje geschiedenis: De oorspronkelijke Caesar salad is ‘uitgevonden’ door Caesar Cardini (1896 – 1956). Cardini had een restaurant in Tijuana, Mexico en op een typische Amerikaanse feestdag (4th of July) kreeg hij ineens veel gasten. Zijn voorraad begon op te raken en hij had nog maar een paar ingrediënten in huis. Hier besloot hij een salade van te maken. Wat hij toen niet wist was dat deze salade wereldberoemd zou gaan worden!

De salade die Cardini die dag maakte bestond uit acht ingrediënten: bindsla (Romaine), croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, een gekookt ei, worcestersauce, olijfolie en citroensap. Ooit weleens de salade in deze vorm gegeten? Ik niet. Vind het ook nogal saai zo, dus hier mijn recept voor een Caesar salad:

Wat gaat erin (maaltijdsalade voor 2 personen):

  • 2 kropjes baby Romaine
  • een halve komkommer
  • 100 gram cherrytomaten
  • een halve avocado
  • 2 hard gekookte eieren
  • 200 gram kipfilet
  • scheutje plantaardige olie
  • peper en zout
  • Caesar dressing

Hoe maak je het:

Smeer de kipfilets in met een beetje plantaardige olie en wat peper en zout. Gril de filets in een grillpan of op de barbecue in circa 10 minuten gaar. Laat afkoelen en ‘scheur’ daarna in stukjes. Was de sla en snijd de bladeren van de steel. Leg de bladeren in een platte slaschaal. Halveer de tomaatjes, snijd de komkommer (schillen optioneel) en avocado (wel schillen) in stukjes. Pel de eieren en snijd in vieren (eieren eerst 10 minuten koken en af laten koelen uiteraard). Verdeel alle ingrediënten over de sla en besprenkel met de dressing. Eventueel kun je de salade nog toppen met croutons en Parmezaanse kaas.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.