Ovenschotel tortellini met spinazie

Tortellini met spinazie

Ovenschotels zijn toch wel mijn favoriet als het om koken gaat. Het is vaak supermakkelijk en heel erg lekker. Dit keer op het menu: ovenschotel tortellini met spinazie. Met de ingrediënten kun je ook nog eens eindeloos variëren. Een heerlijk ‘koelkast-opruim-hapje’ dus.

Dwarsstraten in de pan

Want in dit recept gaat tortellini, maar je kunt dat in principe vervangen door zo’n beetje iedere pastasoort. Denk aan ravioli, penne, fusilli en zelfs gnocchi. Ook met de kaas kun je eindeloos variëren, net wat je in de koelkast hebt liggen. Zolang het maar smelt zou ik zeggen. Dus, mozzarella, Goudse geraspt, Parmezaanse kaas, cheddar voor mijn part. Italianen halen er vast hun neus voor op, maar ik niet hoor.

Ik heb altijd wel frito in huis, maar ook passata (is zowat hetzelfde als frito), polpa en gepelde tomaten kunnen prima. Net als dat de crème fraîche kan worden vervangen door zuivelspread, cottage cheese of ricotta. En uiteraard kan de spinazie ook aan de kant gezet worden door bijvoorbeeld courgette of broccoli. Ik noem maar gewoon wat dwarsstraten.

Vegetarisch

Het recept kan ook vegetarisch gemaakt worden door de ham te vervangen door geroosterde pijnboompitten of gehakte hazelnoten voor de crunch. Wil je wel vlees dan kun je ook uitgebakken spekjes gebruiken of chorizo. De mogelijkheden zijn eindeloos, kijk wat je nog hebt liggen en wees creatief. Zo gebruikte ik eens een rookworst.

Maar goed, over naar het recept, want op de foto staat geen ovenschotel penne met courgette of fusilli met broccoli, maar een ovenschotel tortellini met spinazie.

Recept ovenschotel tortellini met spinazie

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • 250 gram tortellini
  • 200 gram spinazie
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml frito
  • 100 ml crème fraîche
  • 2-3 tl Italiaanse kruien
  • 100 gram geraspte kaas
  • (olijf)olie

Hoe maak je het?:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar. Snipper de sjalot en knoflook en fruit dit aan in een diepe koekenpan. Voeg de frito, crème fraîche en kruiden toe en roer door. Verwerk de spinazie in delen in de pan totdat het geslonken is. Roer de ham erdoor. Mik alles in een ovenschaal, strooi de geraspte kaas eroverheen en zet in de oven voor ongeveer een kwartier. Serveer eventueel met een groene salade.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.