Lasagne met ricotta

lasagne met ricotta

Eén van mijn favoriete gerechten: lasagne. Het ultieme comfortfood, warm, zacht en heel veel kaas! Ik maak het te weinig. Eigenlijk omdat ik te lui ben om bechamelsaus te maken. Maar daar heb ik nu een oplossing voor, namelijk ricotta. Doet het heel goed in dit heerlijke Italiaanse gerecht.

Lasagne/lasagna

Nu we het toch over Italianen hebben: zeggen ze daar nou lasagne of lasagna? Ik heb het vaak genoeg gegeten tijdens vakanties in Italië, maar de schrijfwijze staat me niet bij. Boeit me op zo’n moment ook niet, want ik kijk al met een half oog op de menukaart of ze ook huisgemaakte tiramisu hebben. Alles wat die Italianen in laagjes maken is té lekker.

In die laagjes zit trouwens de clou wat betreft de schrijfwijze. Een lasagneblad noemen ze in Italië lasagna, meerdere bladen lasagne. Althans, dat is wat Google mij vertelt. Ik heb het niet aan een Italiaan gevraagd ofzo, die negeren mij namelijk al jaren vanwege mijn voorliefde voor pizza Hawaï. Maar goed, tot zover de spelling, over naar het recept.

Bechamelontwijkend gedrag

Ondanks dat mijn website al vol staat met pastarecepten (al dan niet Italiaans) en zelfs een heus stap-voor-stap risottorecept, had ik lasagne er nog niet op staan. Ik maak het gewoon te weinig. In ieder geval sinds ik de Knorr Wereldgerechten heb verbannen uit mijn keuken. Want van die pakjes maakte ik nog weleens lasagne of lasagnette.

Doordat die Wereldgerechten vaak in de verste verte niet lijken op de authentieke recepten hoefde je bij de lasagne ook geen bechamelsaus te maken. En dat vond ik wel zo prettig. Ik heb echt de schurft aan het maken van een roux, de basis voor bechamelsaus. Moeilijk is het niet, maar ik vind het gedoe. Ik weet niet, het staat me tegen. Ik maak het weleens hoor, zie mijn recept voor aspergesoep. Maar ik ontwijk het liever, zoals ook in deze mac ’n cheese.

Waar ik bij de mac ’n cheese gebruik maak van crème fraîche, gebruik ik in dit recept ricotta. Past perfect bij cannelloni, dus waarom niet in lasagne? Groot succes hoor, echt.

Recept lasagne met ricotta

lasagne met ricotta

Wat gaat erin (4 pers.):

  • 300 gram mager rundergehakt
  • ca. 6 verse lasagnebladen
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 3-4 tomaten
  • 1 prei (ca. 150-200 gram)
  • 250 ml passata of frito
  • 250 ml polpa
  • 200-250 gram ricotta
  • 100-150 gram geraspte kaas (ik gebruik geraspte mozzarella en belegen kaas)
  • 2-3 tl Italiaanse kruiden (ik mix oregano, basilicum, tijm en bonenkruid)
  • snuf knoflookpoeder
  • snuf uienpoeder
  • snuf peper
  • olijfolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal (ca. 20x30cm) lichtjes in.

Snipper de sjalot en knoflook, snijd de tomaten in plakjes en de prei fijn. Verhit wat olie in een diepe koekenpan en fruit en de sjalot en knoflook glazig. Voeg het gehakt, samen met het knoflookpoeder, uienpoeder en de peper, toe en bak rul. Bak vervolgens de prei mee. Doe de passata, polpa en ricotta in de pan. Voeg de Italiaanse kruiden toen en roer goed door. Laat een momentje pruttelen.

Bouw de laagjes in de ovenschaal als volgt op: laagje saus, plakjes tomaat, lasagnebladen. Herhaal dit tot de saus op is. Zorg wel dat je eindigt met een laagje saus. Ik kom tot twee laagjes lasagnebladen en dus drie laagjes saus met tomaat. Strooi de kaas bovenop en zet het geheel circa 30 minuten in de oven. Serveer met een groene salade.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.