Snelle groentesoep

snelle groentesoep

Het blijft één van mijn favoriete maaltjes: soep. Lekker als lunch of avondeten. En makkelijk. Dit keer een supersimpel recept voor een snelle groentesoep.

Mijn soepverleden

Dat klinkt een beetje raar, soepverleden. Maar ik bedoel hiermee de manier hoe ik met soep opgegroeid ben. Okee, dat klinkt nog steeds raar. To the point: als mijn moeder soep kookte duurde dat uren, voor mijn gevoel wel dagen. Ik schreef er al eens over in mijn blog over erwtensoep. Zij kende haar recepten van de huishoudschool en nam nooit de moeite er een eigen draai aan te geven of de boel wat te versimpelen.

Creativiteit in de keuken is niet aan mijn moeder besteed, ze staat überhaupt niet graag in de keuken. En dat is te merken. Te proeven eigenlijk. Want als je dan na uren en uren eindelijk die heerlijk geurende soep op je bord had, bleek het een deceptie van jewelste. Kraak nog smaak zat eraan. Liters Maggi moesten erbij om het eetbaar te maken. Het volledig uitkoken van een schenkel betekent niet dat je soep er lekker van wordt. Het is toch echt een beetje van jezelf en als het nodig is wat van Maggi.

Geen schenkel

Het enige dat ik van Maggi gebruik is een bouillonblokje. Okee, misschien twee. Maar verder is alles van mezelf. Ik sta ook geen uren in de keuken, binnen een half uur staat mijn snelle groentesoep op tafel. Vaak ben ik zelfs te lui om de groente zelf te snijden en gaat het nog sneller. Ik zal mijn recept met je delen.

Recept snelle groentesoep

Wat gaat erin (4 kommen):

  • 250 gram gesneden soepgroente (bijv. bloemkool, wortel, prei, selderij)
  • 1-2 sjalotjes
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1/2 blokje groentebouillon
  • ca. 250 gram runder soepballetjes
  • 50 gram vermicelli
  • scheutje olie
  • 1,2 liter water

Hoe maak je het:

Snipper de sjalotjes. Verhit wat olie in een soeppan en fruit de sjalotjes aan. Giet het water in de pan en voeg de bouillonblokjes toe. Gooi de balletjes in de bouillon en schep eventueel schuim weg met een schuimspaan. Voeg dan de soepgroente toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 10 minuten pruttelen. Voeg na 6 minuten de vermicelli toe en roer door. Let even op de kooktijd van je vermicelli, sommige soorten moet je iets langer meekoken.

Breng de soep indien nodig op smaak met peper en/of zout. Serveer met broodjes.

De soepballetjes kun je eventueel apart koken. Dit is vooral fijn als je het vet van de balletjes niet in de soep wilt. Breng hiervoor 1 liter water aan de kook met een half runderbouillonblokje. Voeg de balletjes toe en zet het vuur wat lager. Schep eventueel schuim met een schuimspaan uit de pan en laat de balletjes circa 10 minuten koken tot ze gaar zijn. Voeg ze dan bij de soep.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.