
De witlof was in de aanbieding bij de supermarkt en dus had ik vier stronken in mijn koelkast liggen. Wat zal ik er eens mee gaan maken? Een korte blik in mijn koelkast bracht mij op het idee van deze ovenschotel witlof met appel.
Eigenlijk alle gerechten die ik in de oven stop komen eruit als een feestje! Zo ook deze ovenschotel witlof met appel. Er zit trouwens nog meer in: aardappelpuree, beenham en kaas. Kaas is nodig, kaas is de kers op de taart bij die feestje. Lekker even onder de grill, heerlijk.
Deze ovenschotel met witlof en appel was min of meer een spontaan uiprobeersel. Maar zo ontstaan de lekkerste gerechten toch? Ik had dus witlof, aardappels en beenham. Hmm, een appel erdoor is ook lekker. En natuurlijk geraspte kaas erover, dat ligt meestal wel in mijn koelkast.
Recept ovenschotel witlof met appel
Wat gaat erin (2 pers.):
- 3-4 stronken witlof
- ca. 450 gram kruimige aardappels
- 1 kleine appel
- 150 gram beenhamreepjes
- ca. 100 gram geraspte kaas
- 1 el paneermeel
- 1-2 tl kerriepoeder
- snuf knoflookpoeder
- snuf uienpoeder
- snuf (gedroogde) tijm
- snuf zwarte peper
- ca. 50 ml melk
- ca. 25 gram roomboter
- eventueel 1 tl mosterd
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels, snijd in stukken en kook tot ze gaar zijn. Stamp tot een puree met de melk, boter, peper en evt. mosterd.
Was de stronken witlof, haal de harde kern eraf, snijd door de helft en vervolgens in grove stukken. Snijd de appel in stukjes (schillen hoeft niet, klokhuis verwijderen natuurlijk wel). Doe in een kom met de beenhamreepjes, kerrie, knoflookpoeder, uienpoeder en tijm en meng goed door. Verhit wat olie in een wok en bak de witlof met appel en beenham tot de witlof wat slinkt.
Verdeel de aardappelpuree over de bodem van een ovenschaal. Strooi hier het paneermeel over. Gooi het witlofroerbakje even in een vergiet zodat het overtollige water eruit lekt en verdeel het mengsel dan over de aardappelpuree. Bestrooi het geheel met de kaas en zet in de oven voor circa 5 minuten tot de kaas gesmolten is. Als je ook even de grill aanzet krijg je een lekker bruin korstje.
Vind je deze ovenschotel witlof met appel lekker? Probeer dan ook eens deze ovenschotel met witlof. Maar er valt echt veel meer met deze struikjes te maken, kijk eens bij deze stamppot, quiche of soep van witlof. Rauw is het trouwens ook zalig, bijvoorbeeld in deze salade.