
Zodra er bananen bruin beginnen te worden op mijn fruitschaal kan ik nog maar aan één ding denken: bananenbrood. Dit recept is echt té simpel, bevat ingrediënten die ik altijd wel in huis heb én het is redelijk gezond. Er zijn geen suikers toegevoegd en één plakje is nog geen 150 kcal. Perfect tussendoortje dus!
Recept makkelijk en gezonder bananenbrood
Wat gaat erin:
- 300 gram rijpe bananen (ca. 3 stuks)
- 150 gram havermout
- 3 eieren
- 2 tl kaneel
- 60 gram rozijnen
- 25 gram gehakte amandelen
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden (boven-/onderwarmte). Vet een cakeblik lichtjes in en bekleed met bakpapier.
Doe de bananen, eieren, kaneel en zout in een keukenmachine en meng tot een glad geheel. Voeg de havermout en het bakpoeder toe en maal fijn. Het beslag hoeft niet superglad te zijn.
Roer de rozijnen en gehakte amandelen erdoor en stort het mengsel in het cakeblik.
Bak het bananenbrood ca. 45 minuten op een rooster in de oven. Prik met een satéprikker om te kijken of deze gaar is. Laat een paar minuten afkoelen in het blik en daarna op een rooster.
Het bananenbrood blijft vrij compact, dat komt door de havermout. Voor een iets luchtiger resultaat kun je wat havermout vervangen door bloem.
De rozijnen en amandelen geven het bananenbrood nét dat extra zoetje en bite, zou ik dus niet weglaten. Natuurlijk kun je het vervangen door ander gedroogd fruit en andere noten.
Ik haal ongeveer 10-11 plakken uit dit brood. De plakjes kun je goed invriezen. Dit doe ik altijd in een ziplock-zakje met een stukje bakpapier tussen iedere plak. Ontdooien doe ik meestal in de magnetron. Een minuut of vijf op 180 watt, dan heb je goed ontdooid en warm bananenbrood. Beetje honing erover, jum!
Voor meer bananenbroodinspiratie: speculaaskruiden, koffiebananenbrood en met rood fruit. Of zoek op ‘bananenbrood’.