Romige rijst met tomaat en mozzarella

Rijst met tomaat en mozzarella

De eerste keer dat ik dit gerecht op tafel zette, kreeg ik wat bedenkelijke blikken. Romige rijst met tomaat en mozzarella, is dat wel lekker? Het antwoord is: jazeker! Komt voornamelijk omdat er kaas in zit, kaas maakt alles lekker. En het is gewoon een fijn hapje met de toegevoegde groente, kruiden en een scheutje kookroom om het romig te maken. Smullen geblazen!

Recept romige rijst met tomaat en mozzarella:

Wat gaat erin (2 pers.):

  • 300 gram gekookte rijst (ca. 120 gram ongekookt)
  • 1 bol mozzarella
  • 30 gram geraspte, belegen kaas
  • ca. 6-8 cherrytomaten (wel die met smaak)
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml passata (gezeefde tomaten)
  • scheutje kookroom
  • paar blaadjes verse basilicum (fijngehakt)
  • 1/2 tl oregano
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl uienpoeder
  • flinke snuf zwarte peper
  • olijfolie

Hoe maak je het:

Zorg dat de rijst alvast gekookt is en goed uitgedampt.

Pel en snipper de sjalot en knoflook. Maak de paprika, courgette en tomaatjes schoon en snijd in stukjes. Verhit wat olie in een diepe koekenpan en fruit de sjalot en knoflook aan. Bak vervolgens de paprika en courgette mee, samen met de kruiden (behalve oregano en basilicum).

Voeg de passata en kookroom toe samen met de tomaatjes, oregano en basilicum. Roer goed door en breng aan de kook. Zet daarna het vuur lager en laat een paar minuutjes pruttelen. Roer de gekookte rijst erdoor.

Scheur de mozzarella in stukjes en voeg toe, samen met de geraspte kaas. Laat nog een paar minuten pruttelen totdat de mozzarella gesmolten is. Deze laatste stap kun je ook in de oven doen. Schep de rijst over in een ovenschaal (of gebruik een pan die in de oven kan), verdeel de mozzarella in stukjes over de rijst, strooi de geraspte kaas erover en zet ongeveer 5-10 minuten onder de grill. Je krijgt dan een knapperig kaaskorstje.

Garneer het gerecht eventueel met wat fijngehakte basilicum en extra geraspte kaas. Overigens kun je de geraspte kaas bij deze romige rijst met tomaat en mozzarella prima vervangen door Parmezaanse kaas.

 

Misschien doet dit gerecht je een beetje denken aan risotto. Natuurlijk is het lang niet hetzelfde. Wil je weten hoe je heerlijke risotto maakt? Kijk een bij deze instructie. De smaak van risotto te pakken? Maak het dan eens met paddenstoelen of spinazie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.