Pompoencake

pompoencake

Na een aantal keer bananenbrood gebakken te hebben als tussendoortje, was ik eens toe aan iets anders. Iets dat lekker zou zijn maar nog wel enigszins verantwoord per plak. En dat werd pompoencake. Beetje het herfstbroertje van bananenbrood vind ik zelf. Makkelijk te maken en ontzettend lekker!

Gezond?

Op internet zijn talloze recepten te vinden voor pompoencake. Er zijn veel foodbloggers die menen een ‘gezonde’ variant te maken, gezoet met honing, banaan of één of andere gore zoetstof (erythritol). Tja, ik blijf van mening: als je het gewoon bij één plakje per keer houdt kun je best suiker gebruiken.

En dat is wat dit recept dan ook bevat: suiker. Nog specifieker: bruine basterdsuiker. Krijg je een lekker donkere kleur van, maar witte- of lichtbruine basterdsuiker kan ook. Ik vind suiker in baksels toch wel redelijk onmisbaar, ondanks dat in dit recept de pompoen en rozijnen al veel zoetigheid geven. Suiker maakt de boel gewoon wat smeuïger en een mooier korstje.

Pumpkin spice

Qua kruiden heb ik gekozen voor kaneel en gember, maat dit kun je eventueel vervangen door koek- en speculaaskruiden. Of door pumpkin spice. Om de boel een beetje op te leuken kun je nog gehakte noten toevoegen, zoals amandelen of walnoten. Geroosterde pompoenpitten bovenop zijn ook leuk. Let wel op dat het aantal calorieën dan aanzienlijk toeneemt. Want noten en zaden zijn heel gezond, maar ze bevatten wel veel calorieën. Je moet hierin zelf de balans vinden.

pompoencake

Recept pompoencake (25 cm cakevorm)

Wat gaat erin:

  • 300 gram pompoenblokjes
  • 200 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 100 gram (bruine) basterdsuiker
  • 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 50 gram rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • snufje zout

Hoe maak je het:

Kook de pompoenblokjes ongeveer 10 minuten in een laagje water. Giet af en pureer met de staafmixer tot een glad geheel. Laat goed uitlekken en afkoelen in een zeef.

Verwarm de oven voor op 175 graden (boven-/onderwarmte). Vet een cakeblik in en doe hier eventueel nog een bakpapiertje in.

Meng de boter met de suiker en mix met een handmixer. Voeg de eieren toe en mix verder tot een zo goed als glad mengsel. Voeg hierbij de bloem, het bakpoeder en de pompoenpuree en spatel goed door. Spatel vervolgens de rozijnen, kaneel, gember en zout erdoor. Stort het geheel in het cakeblik en bak ca. 55 tot 60 minuten. Prik met een satéprikker om te kijken of de cake gaar is.

Laat eerst 10 minuten afkoelen in het bakblik en daarna op een rooster.

Een plak van circa 45 gram is 154 calorieën. De cake is goed afgesloten max. 3 dagen te bewaren buiten de koelkast. Ook kun je hem invriezen. Doe dit wel in plakjes met een stukje bakpapier ertussen.

 

PS Het originele recept van deze pompoencake komt uit het boek Heerlijke Winter van Project Gezond. #nospon

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.