Witlofsoep

witlofsoep

Witlofsoep is niet de eerste soepvariant waar ik aan denk als ik trek heb in soep. Maar ik kwam ergens op internet een recept tegen voor witlofsoep en bedacht me dat dat best wel eens lekker zou kunnen zijn. Ik paste hier en daar wat aan aan het recept dat ik las en zo hadden wij een dampend kommetje witlofsoep op tafel staan.

Oké, heel eerlijk: ik vroeg me dus echt af of dit lekker zou worden. Ik heb weleens witlofsoep als amuse gehad. Maar dat is dan één slokje soep in een klein glaasje. Was best lekker, maar zou dat het ook zijn als ik er een hele kom van had gekregen? Ik was dus best een beetje huiverig om deze soep te maken. Het kon zomaar intens goor worden.

Amuse

Maar gelukkig, het was niet vreselijk goor. Ook niet ultiem lekker overigens. Absoluut niet vies, maar voor een hele kom als avondmaaltijd (of lunch) vind ik het persoonlijk wat teveel van het goede. Er zit wel veel smaak aan de soep, maar het zou beter tot zijn recht komen als een amusesoepje of wellicht klein voorafje.

Toch werk ik het recept wel uit, want áls ik dan nog eens witlofsoep wil maken, dan wel volgens dit recept. Voor mij zijn de verhoudingen in dit recept perfect. Wel met een beetje gebakken ham erbij, of lekker wat kaas erdoor. Als amuse zou misschien wat kaaskruim erop niet misstaan.

Recept witlofsoep

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • 350 gram witlof (ca. 3 stronken)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 ml kippenbouillon
  • 250 ml (halfvolle) melk
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • flinke snuf gemalen zwarte peper
  • 20 gram roomboter
  • 20 gram bloem
  • verse peterselie
  • optioneel: 150 gram hamblokjes en/of geraspte kaas

Hoe maak je het:

Pel en snipper de ui en knoflook. Was de witlof, verwijder de bittere, harde kern en snijd in reepjes.

Laat in een soeppan de boter langzaam smelten, bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de witlof, komijn en peper toe en bak een paar minuutjes mee tot de witlof een beetje gaat slinken. Strooi de bloem erover en roer goed door. Voeg vervolgens de melk toe en roer nogmaals goed door. Dan mag de bouillon erbij.

Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 8 minuten zachtjes doorkoken. Roer zo nu en dan even door. Pureer de soep tot een glad geheel.

Serveer met de fijngehakte peterselie en eventueel (gebakken) hamblokjes en/of geraspte kaas.

Op zoek naar meer recepten met witlof? Kijk eens bij deze ovenschotel, stamppot, quiche of salade.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.