Hutspot met een twist

hutspot met een twist

Vroeger vond ik hutspot alleen lekker met een kilo zout eroverheen. Ik ben namelijk niet zo van het zoete van de peen en het weeïge van de gekookte ui. Daarom maak ik tegenwoordig hutspot met een twist. Zoveel lekkerder dan de klassieke hutspot en een kilo zout is gelukkig niet nodig!

Er staat al enige tijd een heerlijk recept voor hutspot uit de oven op mijn website en deze hutspot met een twist is eigenlijk een variatie hierop. Deze ovenvariant van hutspot viel al erg goed bij mijn man, die werkelijk gruwelt van hutspot. Hij houdt namelijk echt niet van wortels, behalve als ze rauw zijn. Maar gelukkig, ook mijn hutspot met een twist kan zijn goedkeuring dragen.

Recept hutspot met een twist

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • 500 gram kruimige aardappels
  • ca. 300 gram winterpeen (3 grote penen)
  • 2 uien
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • snuf gemalen nootmuskaat
  • snuf gemalen zwarte peper
  • snuf zout
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 50 ml melk
  • 20 gram roomboter
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie (of 1 tl gedroogde)
  • 250 gram magere spekblokjes
  • olijfolie

Hoe maak je het:

Bak in een koekenpan de spekblokjes uit (minuut of 8). Laat uitlekken op een keukenpapiertje zodat het meeste vet opgenomen wordt.

Schil de aardappels en snijd in stukken. Rasp de peen en snijd in blokjes. Pel de ui en snijd in halve ringen. Doe de aardappels en peen in een ruime pan en kook circa 15-20 minuten tot de aardappels gaar zijn. Verhit een klein beetje olie in de koekenpan van de spekblokjes en fruit hierin de ui in circa 5 minuten glazig. Voeg vervolgens het paprikapoeder, de kurkuma, nootmuskaat en peper toe. Bak even mee. Blus het geheel af met de ketjap en laat de ui ongeveer 10 minuten op laag vuur stoven met een deksel op de pan.

Als de aardappels gaar zijn (prik even met een vork om te checken) stamp je de aardappels en peen met de melk en boter tot een grove puree. Het is aan te raden de melk heel even op te warmen in de magnetron. Stamp vervolgens de uien erdoor en breng het geheel op smaak met zout en peper. Serveer de hutspot met de spekblokjes en de fijngehakte peterselie.

Heb je geen zin in spekjes? Serveer de hutspot dan met rookworst of zelfgemaakte hachee. Liever vegetarisch? Strooi dan wat geraspte, belegen kaas over de hutspot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.