Vegan rendang met jackfruit

jackfruit rendang vegan

Deze vegan rendang met jackfruit is een recept van foodblogger Elise. Lekker pittig, goed op smaak en makkelijk te maken.

Toen Elise deze vegan rendang op Instagram plaatste dacht ik even dat ze van haar geloof was gevallen. Vegan rendang met jackfruit, is dat nou echt lekker? Elise verzekerde me van wel. En als zij het zegt dan geloof ik dat meteen, want Elise houdt van eten dat lekker is en maakt dit niet vanwege een hipster-hype.

Dat zij smaak heeft wist ik al want ik maakte al eens haar Balletjes in Marokkaanse stijl. Ook al zo makkelijk om te maken en echt superlekker! Dus ik vertrouw er voor honderd procent op dat deze vegan rendang met jackfruit ook echt heerlijk is. Ik ga hem snel eens maken, jij ook? Het recept van Elise staat hieronder.

Voor nog meer recepten van Elise moet je echt even een blik werpen op Lekker Tafelen, hier publiceert zij regelmatig gerechten om van te watertanden!

Vegan rendang met jackfruit

Wat gaat erin:

  • 2 blikken jackfruit (bijv. Fair Trade)
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 stukje gember ter grootte van een duim, geraspt of heel fijn gesneden
  • 1 rode peper, in ringen (optioneel)
  • 1 tl laospoeder
  • 2 tl gemalen koriander
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 1 el sambal badjak
  • 1 el tamarindepasta (eventueel vervangen door citroensap)
  • 1 el ketjap manis
  • 600 ml dunne kokosmelk
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 stengels citroengras
  • zonnebloem- of rijstolie om in te bakken

Hoe maak je het:

Haal het jackfruit uit de blikken en laat in een zeef of vergiet uitlekken.

Fruit de ui, knoflook, peper en gember aan tot ze glazig zijn (ca. 3 minuten). Bak de sambal, laos, koriander, komijn en kurkuma heel even mee. Dan doe je het jackfruit er bij en laat je dat rondom aanbakken. Vervolgens voeg je de kokosmelk, citroengras, tamarindepasta, ketjap en de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook. Als het kookt draai je het vuur zeer laag. Eventueel gebruik je een sudderplaatje. Doe de deksel op de pan en stoof het jackfruit in minimaal 30 minuten, maar liever nog 45 minuten, tot het heel zacht en gaar is. Haal de laatste 10 minuten het deksel van de pan zodat de saus wat kan inkoken.

Even een kleine waarschuwing: Elise houdt van pittig eten. Dit gerecht is dan ook behoorlijk gekruid. Als je daar niet van houdt, laat de rode peper dan weg en halveer de hoeveelheid sambal (sambal badjak is overigens niet echt heet, meer gekruid). De liefhebbers kunnen dan eventueel op het bord wat sambal toevoegen.

Deze vegan stoofschotel is lekker met rijst, sperzieboontjes, een frisse komkommersalade, atjar etc. Het past ook prima in een oosterse rijsttafel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.