Je meest gastvrije vrienden, Anne en Max

AnneMax Breda

“Wie zijn Anne en Max eigenlijk?” vraagt mijn man terwijl we aan een espresso zitten bij Anne & Max in Breda. Echt weer zoiets voor hem om zich dat af te vragen. Ik zal het hem en jullie vertellen, maar eerst even genieten van een heerlijk ontbijtje.

Anne & Max granola

Het is een vroege en zonnige zondagochtend. We zitten helemaal achterin, bij de glazen pui die uitkijkt op de gezellige binnentuin. Mijn neus hangt in de menukaart. Voor de show, dat wel, want het menu is bij iedere Anne & Max vestiging in principe hetzelfde en ik weet al lang wat ik wil bestellen.

AnneMax Breda

Het wordt de Griekse yoghurt met Anne & Max granola, fruit en walnoten. Mijn man kiest de oeuf en cocotte met spinazie, tomaat en bacon, waar ook twee boterhammen met avocado bij geserveerd worden. Voor onze peuter nemen we het warme bananenbrood met clotted cream en fruit.

Romige espresso en verse oregano

De espresso die we drinken is erg krachtig en vol van smaak, ik zou ‘m haast romig noemen. Bij Anne & Max werken ze met een eigen selectie bonen voor hun koffies. De espresso wordt geserveerd met een flink glas water. Goed voor de dorst, maar natuurlijk is deze er om de mond vrij van smaak te maken zodat je de koffie veel beter proeft. De espresso matcht ook perfect met melk. Zo blijkt later wanneer ik een cappuccino bestel.

AnneMax Breda

Wanneer ons ontbijt geserveerd wordt zie ik wat ondefinieerbare blaadjes liggen. Het is een kruid, maar ik kan niet achterhalen welke. Het brengt wel een bijzondere smaaksensatie teweeg bij iedere hap die ik neem en als ik de serveerster vraag wat het is blijkt het verse oregano te zijn. Hoe hebben Anne & Max dat is hemelsnaam verzonnen? Een gouden vondst!

AnneMax Breda

Een plank vol

Het ei in een potje, ofwel de oeuf en cocotte, van mijn man smaakt ook heerlijk. Er zit peper en zout bij maar dat is echt niet nodig. Overigens kan de bacon vervangen worden door vegan bacon of gerookte zalm. Prima opties lijkt me. Het bananenbrood is heerlijk warm en kruidig, maar de peuter wil liever de yoghurt en granola van zijn moeder. Dus halverwege ruilen we van bord.

AnneMax Breda

AnneMax Breda

Heb je nou geen tafelgenoot die met je wil ruilen, maar heb je wél keuzestress, dan zou ik voor een Anne & Max Ontbijt voor Twee gaan. Krijg je een enorme plank met het beste van de ontbijtkaart om lekker te delen. Deze plank hebben ze ook voor de lunch en de zoete trek bij de koffie of thee. Wil je je helemaal volproppen met hartig en zoet, ga dan voor de High Tea.

Koffie in de taart

De serveerster haalt onze leeggelikte bordjes op en vraagt of we nog iets willen bestellen. “Taart!” roept de kleine man. Ja, dat snappen we, de taartjes hier zijn goddelijk. Hij mag van ons een stukje chocoladetaart, op voorwaarde dat papa en mama ook een hapje mogen. Als de taart op tafel staat heb ik spijt dat ik maar voor één hapje ben gegaan. Dit is echt de lekkerste chocoladetaart ever! Zou dat komen door het vleugje koffie dat erin zit?

Terwijl ik geniet van mijn heerlijke cappuccino kijk ik rond in deze redelijk nieuwe zaak. Anne & Max profileert zichzelf als ‘de huiskamer van de stad’ en daar slagen ze goed in. Overal zijn gezellige zithoekjes gecreëerd door middel van verschillende fauteuils, banken, hoge bartafels, kleine koffietafels en gezellige accessoires als planten, boeken, een platenspeler en open haard. Voorin de zaak is een toonbank vol lekkers en een open kast met onder andere thee en granola voor thuis.

AnneMax Breda   AnneMax Breda   AnneMax Breda

Truus & Piet

Dan zie ik dat mijn man me ongeduldig zit aan te kijken. Oh ja, ik zou nog vertellen waar de naam Anne & Max vandaan komt. Nou, het zijn in ieder geval niet de oprichters van de succesvolle franchiseketen, die inmiddels meerdere vestigingen door heel Nederland heeft. Het brein achter Anne & Max is Wobbe van Zoelen. Hij bedacht in 2005 een restaurantformule waar je de hele dag kunt ontbijten en koffiedrinken (in die tijd was dat nog een zeldzaamheid in Nederland) met eerlijke, biologische producten. “Anne” vond hij gewoon een mooie naam en omdat hij destijds in gesprek was met Max Havelaar kwam de naam “Max” erbij.

Het maakt mij allemaal weinig uit. Als het Truus & Piet had geheten had ik het ook prima gevonden. Ik kom graag bij Anne & Max vanwege de zalige koffie, de heerlijke gerechten en knusse inrichting. En vooral vanwege het feit dat de vestiging in Breda iedere dag al om 8 uur open is. Hoef ik eens niet tot 10 uur te wachten voor ik eindelijk kan ontbijten!

AnneMax Breda

Anne & Max Breda, Wilhelminastraat 17, Breda

https://www.annemax.nl/vestigingen/breda/

 

PS Meer hotspots in Breda? Kijk eens bij Stilleven, Yirga, Tuinhuis van Charlotte of Koffie bij Teun!

#nospon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.