Spaghetti bolognese

bolognesesaus

Spaghetti bolognese, waarschijnlijk van iedere Hollander het favoriete pastagerecht. Maar authentiek Italiaans is dit gerecht absoluut niet. Lekker wel, vooral met dit recept.

Spaghetti in Bologna

Jaren geleden maakte ik met mijn ex (toen nog niet natuurlijk) een autorondreis door Italië. Halverwege de reis hadden we een overnachting in Bologna. We zouden daar maar één middag, avond en nacht zijn, maar dat leek me voldoende om eens echt lekkere spaghetti bolognese te eten. Wist ik veel dat je dat juist in Bologna absoluut niet op de kaart zult vinden.

Vantevoren had ik al een goed restaurant uitgezocht via Tripadvisor. Het lag dichtbij ons hotel, dus na een middag rondwandelen in de oude binnenstad konden we zo aanschuiven en daarna lekker onze hotelkamer induiken.

Niet bij de locals

Eenmaal aangekomen bij het restaurant kregen we een behandeling die we al vaker hadden gehad als toeristen in Italië: we werden in een aparte hoek van het restaurant gezet en kregen een compleet andere menukaart. Raar gedoe vond ik dat maar, waarom waren wij niet welkom bij de locals?

Op de kaart stond nergens spaghetti bolognese. Wat een stom gedoe, zit je in dé stad van dit gerecht, is het er niet te krijgen. Achteraf voel ik me best een sukkel en snap ik wel waarom ze ons cultuurbarbaren in een ander gedeelte neerzetten. De Italianen willen helemaal niks weten van spaghetti bolognese.

Ragù alla Bolognese

Wél kennen ze Ragù alla Bolognese, een vleessaus die wordt geserveerd bij tagliatelle. Deze saus wordt genaakt van rundvlees, pancetta, wortel, ui, bleekselderij, tomaten, wijn en volle melk. Het heeft echt weinig te maken met de spaghetti bolognese zoals wij hem in Nederland kennen.

In ken dit oer-Hollandse recept overigens voornamelijk met half-om-halfgehakt, ui, boontjes uit blik en een zakje mix voor macaroni/spaghetti. ja, echt om te gruwelen, maar zo kregen wij vroeger spaghetti. Eenmaal uit huis maakte ik het wel wat anders. Sowieso met rundergehakt, verse groenten en een enorme hoeveelheid kaas.

Zonder pakjes en zakjes

Sinds een paar jaar ben ik afgestapt van pakjes en zakjes. Zeker die voor macaroni/spaghetti. Hoe kun je nu hetzelfde kruidenmixje hebben voor twee verschillende gerechten? Afijn, ik maak de bolognesesaus voor mijn spaghetti helemaal from scratch. Duurt even, want het moet een paar uur pruttelen, maar verder supersimpel om te maken en oh zo lekker. Niet Italiaans, maar dat mag de pret niet drukken.

Recept spaghetti bolognese

Wat gaat erin (4 pers.):

Saus:

  • 300 gram gehakt (rund)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 tl suiker
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1 tl basilicum
  • 1 tl oregano
  • 1 tl peterselie
  • 1/2 tl tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 runderbouillonblokje
  • 250 ml water
  • snuf zwarte, gemalen peper
  • scheutje olijfolie

Spaghetti bolognese:

  • 300 gram spaghetti
  • 75 gram Parmezaanse kaas

Hoe maak je het:

Pel de ui en knoflook. Was de wortel en bleekselderij maak schoon met een dunschiller. Maak alles klein met de keukenmachine.

Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan. Fruit hierin de groente even aan. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak rul.

Voeg het paprika-, knoflook en uienpoeder, alsmede de basilicum, oregano, tijm en peterselie toe en bak even mee. Breng verder op smaak met een snuf peper.

Roer de tomatenpuree, tomatenblokjes en suiker door het gehaktmengsel. Giet het water erbij en verkruimel het bouillonblokje.

Breng het geheel aan de kook en zorg dat het bouillonblokje opgelost is. Zet dan het vuur laag, doe het laurierblaadje in de pan en laat het geheel, met deksel, zo’n twee uur pruttelen. Roer zo nu en dan voorzichtig door.

Als de saus bijna klaar is kook je de spaghetti volgens de verpakking.

Serveer de spaghetti met de bolognesesaus en rasp er de Parmezaanse kaas over.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.