Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Bloemkool uit de oven

Het was even denken hoe ik dit gerecht precies zou gaan noemen. Bloemkoolgratin, romige bloemkool uit de oven… Maar uiteindelijk koos ik voor een simpele opsomming van wat het feitelijk is: bloemkool ovenschotel met ham en kaas.

Lekker en simpel

En ja, natuurlijk hoort bloemkoolovenschotel één woord te zijn, zonder spaties dus, maar iets met vindbaarheid op het internet enzo. Hoe je het beestje ook noemt, het is heel erg lekker. En simpel ook, want daar houd ik van.

De gedachte was eigenlijk dat dit wel een slim hapje zou zijn om de peuter bloemkool te laten eten. Maar ondanks dat er kaas doorheen zit, moest meneer er niets van hebben. Nou ja, jammer dan, man en ik vonden het wel lekker. En toen mijn vader laatst mee at, kon zelfs hij het waarderen.

Chefkok

Een culinair hoogstandje is het niet, maar is dat altijd nodig? Ik zie foodbloggers die hun geld verdienen met soepgroente uit een zakje en kruidenmixen uit een pakje. Dan vind ik mezelf best een chefkok eigenlijk.

Wat ik trouwens altijd een groot voordeel vind van een ovenschotel is dat je, zodra het geheel in de oven staat, de tijd hebt om de keuken op te ruimen en alvast de tafel te dekken. Multitasken, dat is best fijn met zo’n kleine wildebras in huis.

Dus, al met al een topreceptje om te maken. Er komt vast een dag dat de peuter dit wél lekker gaat vinden. Onderaan staan trouwens wat variatietips, leek me wel handig.

Bloemkool ovenschotel met ham en kaas

Recept (4 pers.):

Wat gaat erin:

  • 1 bloemkool (ca. 800 gram roosjes)
  • 125-150 gram hamblokjes
  • 100 gram geraspte, belegen kaas
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl uipoeder
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • scheutje olijfolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een ruime ovenschaal en vet die lichtjes in.

Maak de bloemkool schoon en snijd in roosjes. Kook in een ruime pan met water beetgaar. Zelf maak ik vaak grote roosjes en ik houd niet van harde bloemkool, dus ik kook ze 12 minuten. Giet daarna af.

Verhit ondertussen in een hoge koekenpan een beetje olie en bak hierin de hamblokjes een beetje aan op matig vuur. Voeg de komijn en ui- en knoflookpoeder toe en roer door. Voeg vervolgens de crème fraîche, kaas en peterselie toe, meng goed door. Schep voorzichtig de bloemkool erdoor tot alle roosjes bedekt zijn met het mengsel.

Giet het geheel in de ovenschaal en zet circa 10 minuten in de oven, tot er een lichtbruin korstje ontstaat.

Serveer met bijvoorbeeld gebakken aardappels, aardappelpuree pommes duchesse.

Variatie:

  • vervang de hamblokjes door spekblokjes of chorizo (bak dan niet in olie en laat even uitlekken op een keukenpapiertje)
  • gebruik i.p.v. ui- en knoflookpoeder een sjalotje en teentje knoflook
  • vervang de gemalen komijn door kerriepoeder
  • vervang de gedroogde peterselie door verse peterselie (1 el, fijngehakt)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.