Spruitjesstamppot met chorizo

Spruitjesstamppot met chorizo

Spruitjes zijn favoriet bij mij, al sinds mijn kindertijd. Ook stamppotjes gaan er altijd goed in en tegen een stukje chorizo zeg ik ook absoluut geen nee. Gecombineerd zijn deze dingen extra lekker: spruitjesstamppot met chorizo. En wat amandelen voor een extra bite.

Spek en appel

Waar ik voorheen in mijn spruitjesvariatie nooit veel verder kwam dan spekjes en appel (overigens wel erg lekker), heb ik inmiddels meer ingrediënten gevonden die prima smaken bij het kleine kooltje.

Er staan dan ook al aardig wat recepten met spruitjes op mijn repertoire, zoals deze gratin en overheerlijke quiche. En nu is daar dan deze spruitjesstamppot met chorizo bijgekomen.

Chorizo uitbakken

Een tijdje geleden heb ik ‘ontdekt’ dat je chorizo heerlijk uit kunt bakken. Ik las dat ergens in een recept en probeerde het uit bij mijn nogal saaie boerenkoolstamppot. Wat een succes was dat zeg! Lekker krokant en vol van smaak. Gaat trouwens ook prima door de soep, zoals deze bloemkoolsoep.

Deze spruitjesstamppot met chorizo staat snel op tafel en is supersimpel om te maken. Alleen het snijden van de chorizo is een karweitje, al koop ik de blokjes ook wel eens kant-en-klaar bij de Albert Heijn. Dan hoef ik ze alleen nog maar uit te bakken en blijft er niet een halve worst over. Op zich niet erg natuurlijk, maar die moét dan op bij mij, haha!

Smaken in balans

De chorizo wordt lekker krokant en geeft een heerlijke smaak aan de stamppot. De amandelen zorgen voor een extra bite. (Je kunt trouwens ook bijvoorbeeld hazelnoten of walnoten gebruiken.) Zoals mijn man zei: “de smaken zijn goed in balans bij deze stamp.” Nou, mooi, dat is precies wat we willen op ons bord toch?

Recept (2-3 pers.)

Wat gaat erin:

  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 350-400 gram spruitjes
  • 100 gram chorizo (blokjes)
  • ca. 50 gram bruine amandelen (of hazelnoten, walnoten etc.)
  • 75 ml melk
  • klontje roomboter
  • snuf gemalen nootmuskaat
  • snuf gemalen zwarte peper

Hoe maak je het:

Schil de aardappelen, halveer ze en kook in ca. 15-20 minuten gaar. Maak de spruitjes schoon en kook deze 5-10 minuten, het is maar net hoeveel bite je er nog aan wilt hebben.

Terwijl de aardappelen en de spruitjes opstaan rooster je de amandelen even in een droge koekenpan. Hak daarna in grove stukken.

Bak vervolgens de chorizo in de koekenpan totdat deze bruin kleurt (ongeveer vijf minuten). Laat uitlekken op een keukenpapiertje.

Giet de aardappelen en de spruitjes af. Voeg bij de aardappelen de melk en roomboter en stamp het geheel tot een grove puree. Breng op smaak met nootmuskaat en peper.

Roer de spruitjes, chorizo en amandelen erdoor. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.