Mac n Cheese met broccoli en bloemkool

mac n cheese broccoli bloemkool

Mac ’n Cheese is zo’n typisch Amerikaans gerecht dat zich heerlijk in de categorie ‘comfortfood’ nestelt. Het zit bomvol kaas, pasta en, in dit geval, ook broccoli en bloemkool. Uiteraard weer makkelijk te maken!

Kant-en-klaar

De eerste keer dat ik Mac ’n Cheese at was geen groot succes. Het was namelijk zo’n kant-en-klare maaltijd van de supermarkt. Ja, logisch dat dat geen succes was, dat zijn die dingen nooit. Maar hoe kon het toch dat alle Amerikanen hiermee wegliepen? Hebben de lui dan echt geen smaak of deed ik iets niet goed?

Nou ja, allebei eigenlijk. Ik heb wel geleerd never nooit meer kant-en-klare maaltijden te halen bij de supermarkt. Daar wordt echt niemand blij van. zit bomvol zout en smaakversterkers en uiteindelijk smaakt het alsnog nergens naar. En ja, die Amerikanen hebben een wat aparte smaak. Maar met dit gerecht snappen ze het wel. Ik eet echter wel graag groente, dus daarom een Mac ’n Cheese met broccoli en bloemkool.

Macaroni en kaas

De hoofdingrediënten van een Mac ’n Cheese zijn (je gelooft het niet) macaroni en kaas. Ja, echt. En welke kaas je erdoor gooit maakt niet zo heel erg veel uit, de bedoeling is wel een beetje dat je twee verschillende soorten gebruikt en dat de kaas een beetje op smaak is, anders wordt het erg flauw.

In Amerikaanse recepten vind je vaak cheddar. Dat is die heerlijke smeltkaas die ze ook graag op cheeseburgers doen. In de VS hebben ze die in zowel een pittige als een neutrale variant. Hier in Nederland kom je niet heel makkelijk aan pittige cheddar. Sommige grote supermarkten verkopen het wel en kaasspeciaalzaken ook.

Spice it up

Maar je kunt de Mac ’n Cheese op veel meer manieren pittiger maken. Gebruik gewoon normale cheddar, die is wel makkelijk te krijgen, en breng er pit in met bijvoorbeeld cayennepeper, jalapeño, worcestersaus of sambal.

Ook de keuze voor de kaassoort kan verschil maken. Ik gebruik weleens jong belegen kaas, want die smelt lekker. Maar die geeft ook weinig uitgesproken smaak. Lekker is bijvoorbeeld gruyère, Parmezaanse kaas of Gouda.

Krokant kaaslaagje

Het originele recept van Mac ’n Cheese heeft ook een kaaslaag bovenop. Meestal is dit cheddar. Echter is het recept de afgelopen jaren wat veranderd en kiest men, ik ook, graag voor een krokant korstje. Dit krijg je door paneermeel of oud wit brood te mengen met kaas, bijvoorbeeld Parmezaanse.

Deze Mac ’n Cheese met broccoli en bloemkool heb ik gemaakt met crème fraîche om de boel romig te maken. Officieel hoor je bechamelsaus te gebruiken, dit maak je van een roux van boter, bloem en melk. Maar ik vind dat teveel gedoe, crème fraîche geeft redelijk hetzelfde effect.

Nou ja, lang verhaal kort: je kunt bij een Mac ’n Cheese best veel variëren. Dus ik zou zeggen, ga het recept lekker maken en leef je uit!

Recept Mac ’n Cheese met broccoli en bloemkool

Wat gaat erin (4 pers.):

  • 250 gram ongekookte macaroni (grande)
  • 200 ml crème fraîche
  • 75 gram cheddar (of andere kaas)
  • 150 gram broccoliroosjes
  • 150 gram bloemkoolroosjes
  • 125 gram hamblokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 15 gram paneermeel of broodkruim
  • snuf cayennepeper
  • snuf zwarte gemalen peper
  • paar druppels worcestersaus
  • scheutje olie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de macaroni en de broccoli-/bloemkoolroosjes beetgaar.

Snipper de ui en knoflook en verhit wat olie in een diepe pan. Fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de hamblokjes toe en bak even mee.  Zet het vuur uit. Voeg de crème fraîche, cayennepeper, peper en worcestersaus toe en roer hier de cheddar, pasta en bloemkool-/broccoliroosjes bij. Giet het geheel in een ruime ovenschaal. Meng de Parmezaanse kaas met het paneermeel en verdeel dit over de schotel. Zet het geheel ongeveer 15 minuten in de oven totdat het korstje mooi bruin kleurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.