Geroosterde tomatensoep

geroosterde tomatensoep

Zelf tomatensoep maken is supermakkelijk. Geroosterde tomatensoep maken is, al klinkt dat misschien raar, haast nog makkelijker. De smaak is veel zachter en de oven en de pan doen eigenlijk het meeste werk. Hoe simpel wil je je soep hebben?

Inmiddels heb ik al een aardig repertoire aan soep op mijn blog staan. Het is ook gewoon zo low impact koken. Je hoeft zelf amper wat te doen, het smaakt altijd goed en heel veel groenten laten zich maar al te graag tot soep omtoveren. Het doet het ook heel goed bij kinderen die normaal geen groente willen eten. En vooral deze geroosterde tomatensoep is een favoriet!

Variëren en proberen

Eerder maakte ik al een gegrilde tomaat-paprikasoep, die qua recept heel erg overeenkomt met deze soep. De termen ‘gegrild’ en ‘geroosterd’ gebruik ik volstrekt willekeurig. Het gaat erom dat je de groenten in de oven doet voor je ze tot soep kookt, dat geeft een zoetige smaak. Ook bij deze pompoensoep gebruik je de oven, een erg lekker soepje.

Eigenlijk vind ik mijn recepten regelmatig opnieuw uit. Gewoon door wat te mixen en matchen met smaken en ingrediënten. En te spelen met ovenstanden, als ik wat minder tijd heb. Kun je ook heel goed doen met deze soep. Je kunt er bijvoorbeeld groene pesto doorheen doen, de groenten grillen met een vleugje balsamico-azijn of de basilicum vervangen door oregano of peterselie.

Mogelijkheden zijn eindeloos

Ook de samenstelling van de groenten kun je aanpassen. Vervang bijvoorbeeld een derde van de trostomaten door cherrytomaten voor een iets andere tomatensmaak. Of voeg bleekselderij toe. En wat garnering betreft: geraspte belegen kaas, geroosterde pijnboompitten, een klodder crème fraîche, zelfgemaakte croutons….. De mogelijkheden zijn best eindeloos.

Dus, op naar de supermarkt of groenteboer en koken maar, heb je straks een ontzettend lekker soepje op tafel staan!

Recept geroosterde tomatensoep

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • ca. 6 grote trostomaten
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 600 ml water
  • 1 blokje kippen- of groentebouillon
  • 70 gram tomatenpuree
  • paar blaadjes verse basilicum
  • snuf gedroogde tijm
  • snuf grof zeezout
  • snuf grof gemalen zwarte peper
  • scheut olijfolie
  • scheut kookroom

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Was de tomaten, verwijder de steeltjes en snijd ze in kwarten. Pel de ui en snijd tevens in kwarten. Pel de teentjes knoflook en laat ze verder heel.

Doe alles in een kom, schenk er wat olijfolie over (1 à 2 eetlepels) voeg de peper, tijm en zout toe en hussel door elkaar. Spreid alles uit over de bakplaat en zorg dat de tomaten met de opengesneden kant naar boven liggen. Schuif in de oven voor 20 minuten.

Als je de bakplaat weer uit de ovan haalt zijn de tomaten lekker zacht geworden. Schep alles over in een pan, roer de tomatenpuree erdoor, giet hier het water bij en voeg het blokje bouillon bij. Breng het geheel aan de kook, roer door zodat het blokje goed oplost en laat een minuutje of 5 pruttelen. Zet het vuur uit.

Hak ondertussen de basilicum grof en voeg dit doe aan de soep. Pureer het geheel met een staafmixer tot er geen stukjes meer inzitten (helemaal superglad hoeft niet). Voeg een scheutje kookroom toe en roer door. Eventueel kun je naar smaak nog wat peper toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.