Gratin met spruitjes, ham en hazelnoten

gratin met spruitjes, ham en hazelnoten

Niet iedereen is gek op spruitjes. Maar deze gratin met spruitjes, ham en hazelnoten is echt té lekker! De schaal gaat gegarandeerd leeg en het is ook nog eens simpel om te maken.

Heel veel kaas

Overigens ben ik schijnbaar één van de weinigen die als kind al gek was op spruitjes. Ik weet niet waarom, maar ik vond (en vind) die kleine, groene knolletjes gewoon heel erg lekker! Daarnaast ben ik ook nog eens gek op alles wat uit de oven komt én alles waar kaas overheen zit, dus deze gratin met spruitjes is werkelijk één groot feest. Vinden zelfs de mensen hier in huis die niet zo gek zijn op spruitjes.

Snuf nootmuskaat

Spruitjes maak ik trouwens nooit zoals ik ze vroeger kreeg: gekookt met een snuf nootmuskaat. Nee, ik heb inmiddels veel fijnere bereidingen voor spruitjes. Bijvoorbeeld deze spruitjesquiche. Of ik roerbak ze met een spekje en een appeltje of maak er stamppot van. En nu dus ook deze lekkere gratin met spruitjes, ham en hazelnoten.

Ik had altijd al een lekker recept voor gratin met spruitjes en dat was deze van Allerhande. Totdat ik onlangs een hele lekkere foto voorbij zag komen op de Instagram-feed van Bonapatit Food. Zij had een spruitjesgratin gemaakt met spekjes en pijnboompitten. Haar foto’s zijn echt om je scherm bij af te likken. Mijn foto is gewoon gekiekt toen de gratin met spruitjes net uit de oven kwam en bijna op het bord ging, maar de smaak is echt meer dan geweldig!

Een beetje van mezelf…

Omdat ik niet alle ingrediënten in huis had, besloot ik de spekjes en de pijnboompitten te vervangen en zo ontstond de gratin met spruitjes, ham en hazelnoten. Ook verving ik de rode ui door een gewone ui, want die lag nou eenmaal nog op de plank hier. Een toprecept dat hier zeker vaker op tafel gaat verschijnen!

Recept gratin met spruitjes, ham en hazelnoten (bijgerecht)

Wat gaat erin (3-4 pers.):

  • 500 gram spruitjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 125 gram hamblokjes
  • ca. 30 gram hazelnoten
  • 100 gram geraspte, belegen kaas
  • 200 gram crème fraîche
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1/2 theelepel rozemarijn
  • snuf nootmuskaat
  • snuf zwarte peper
  • scheutje (olijf)olie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal lichtjes in.

Maak de spruitjes schoon en kook ze ongeveer 5 minuten. Giet af en spoel onder koud water. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan, laat afkoelen en hak de noten grof.

Snipper de ui en de knoflook en verhit wat olie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook glazig en voeg de hamblokjes toe. Bak even mee.

Voeg de crème fraîche, tijm, rozemarijn, nootmuskaat, peper en 50 gram kaas toe en warm even door. Roer de spruitjes en hazelnoten erdoor en giet het geheel over in de ovenschaal. Strooi de overige 50 gram kaas erover en zet de gratin ongeveer 20 minuten in de oven.

Serveer bijvoorbeeld met krokant gebakken aardappels.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.